foto ilustračne prevzaté z Pravdy z článku v linku dolu, „sr-kosice-obchody-zakaz-vychadzania-lockdown-koronavirus-kex_07-clanokW.jpg“

Poznámka predsedu Spolku národohospodárov Slovenska Ing.Petra Zajaca-Vanku dňa 20.12.2020

Pretože toto je len poznámka, obmedzím sa iba na konštatovanie:

Ak vláda republiky robí zmätky a rozhoduje podľa rôznych politických tlakov v hospodárstve bez ohľadu na dopady v reálnej každodennej ekonomike, bude ju to stáť „život“. Jednoducho „padne“. Spomeňme si na ústne kultúrne varovanie historicky sa vyvíjajúcej československej spoločnosti: „Vláda, ktorá zdraží pivo – PADNE!“ …A tá vláda padla…Vždy: v roku 1948, 1968 i v roku 1989.

Riskneme „prohibíciu“ pred VIanočnými sviatkami u vlastného obyvateľstva?

Lebo veď ako inak nazvať ten nezmyselný zákaz predaja v obchodných reťazcoch vo vrcholiacej predvianočnej nákupnej horúčke, ako

PROHIBÍCIOU?

Skúste sa opýtať politológov, ako sa devastuje dôvera obyvateľstva vo vlastnú vládu.

Skúste sa opýtať pracujúcich ľudí, ktorí sú štvaní firmami do 12- i viachodinových pracovných výkonov, ako sa cítia dnes v „Zlatú nedeľu“ tradične vyhradenú pre predvianočnú nákupnú horúčku, tradíciu, ktorá nebola nikdy zrušená ani za socialistického Československa?

Skúste sa opýtať dotknutých maloobchodníkov, ktorým „vyhovela“ vláda SR týmto rozhodnutím, či sa dnes už budú „cítiť lepšie“ a majú „satisfakciu“?

Vláda SR iba dokázala, že „nič nie je nemožné“. A tak môžu maloobchodníci premýšľať, aký zásah dostanú v roku 2021 oni.

Veľmi dobre poznáte Spolok národohospodárov Slovenska a jeho takmer ľavicovú filozofiu. Ak sa teda ozve výstražný hlas zo strany národohospodárov, tak už je jasné, že vláda to „prepálila“. Ale tých fatálnych chýb len od marca 2020 je ozaj veľa. Pretože jedna vec je strážiť hygienu obyvateľstva a druhá vec je myslieť si o občanoch, že sú idioti. Ak vojdú do obchodu a je tam „policajná páska“ zakazujúca predaj tovaru v otvorenom obchode, stratia možno dôveru i v peniaze – veď aj na nich je možno koronavírus.

Niekto si môže myslieť, že chceme lobovať za zahraničné obchodné siete, ako Tesco,, Kaufland, Lidl, Billa a iné. Boli sme však prví ešte pred pár rokmi, čo sme upozorňovali, že distribučná sieť na Slovensku v spotrebných tovaroch a najmä v potravinách je silno deformovaná. A naj jar bolo poburujúce, že pre pandémiu sa zatvárali malé maloobchodné predajne príkazom, namiesto aby bolo jasne definované, že sa môžu vrátiť od samoobslužného predaja k predaju „spoza pultu“ alebo jeden zákazník dnu /jeden von (turniketovo). Možno to bolo z obáv, aby si to ľudia nevyložili ako „rady na banány“, čo by bolo pre liberálov vo vláde neznesiteľné.

Ale stalo sa: otvorené z titulu hygieny zostali len hypermarkety a predajné prevádzky zahraničných sietí ( prirodzene o CoopJednotách a veľkoplošných slovenských predajniach typu Terno sa mlčí, on to prezident slovenského maloobchodu dr.M.Katriak vždy dokáže nejako zaonačiť). A pravdepodobne ich lobbyng dopomohol k ďalšej z mnohých fatálnych chýb vlády SR. Smiešne je však to, že vláda teraz „rúbala stromy a na triesky nehľadela“. Popri nejakej predajničke Domáce potreby, či Železiarstvo, sú zatvorené ( ozaj, sú zatvorené?) aj Hornbach, OBI, IKEA atď. Nepomáha to obchodu, nepomáha to zákazníkom – spotrebiteľom a veľmi to poškodí prílevu daní z pridanej hodnoty do štátneho rozpočtu SR.

Ak polovica obyvateľstva SR sotva má internet v domácnosti a ak možno desať percent spotrebiteľov vie používať e-schopy a dodávky tejto formy logistiky, máme možnosť očakávať trvalú rozpočtovú dieru z príjmu z daní z pridanej hodnoty. Vodka ani borovička to nenapravia..

Keď do rozhodovania vstupujú odborníci, ktorí majú rozhodovať o inom

Už sme sa všetci pobavili „na komunistickom režime, kde krajčír rozhodoval o štátnom päťročnom pláne ekonomiky“, ako sa to dnes traduje. Dnes nám preboha KTO rozhoduje o deformáciách v trhovej ekonomike, aj keď je hygienik v epidemiológii a politicky nominovaný vicepremiér pre integráciu?

citujme: . „V stredu 16.12. na tlačovej konferencii ohlásil obmedzenie predaja nepotravinového tovaru v reťazcoch vicepremiér Štefan Holý. Upravuje to vyhláška hlavného hygienika Jána Mikasa.„.

https://ekonomika.pravda.sk/ludia/clanok/572157-od-soboty-maju-retazce-predavat-len-potraviny-caka-sa-na-vyhlasku-hygienikov/

A v sobotu ľudia s hrôzou pochopili, že aj keď kovid nemajú, aj keď nič zlé neurobili, niekto im pokazil Vianoce. Ale komunisti to neboli – tí už neexistujú. Sú tu liberáli a ľudovo-populistickí členovia vlády, ktorí sa „pre istotu“ stiahli do báječnej izolácie (volá sa to karanténa).

Totálne narušenie dôvery obyvateľstva vo vládu sa už zachrániť jednoducho nedá

Ani v auguste 1968 nenastal taký problém, že by domácnosť mohla prestať fungovať, lebo sa nedá „skočiť“ do nejakého „magazínu“ po potrebný remeselný doplnok, priemyselný tovar. Dnes od 19.decembra roku 2020 sa to stalo. Vôbec sa nebudem čudovať, ak „vylezú“ tisíce priekupníkov s priemyselným tovarom a budú ho predávať pokútne, bez elektronickej pokladni, hotovosť „z rúčky do rúčky“ z korby nákladných automobilov, alebo „pozvaním“ do priechodu ku rozloženým krabiciam s tovarom. Ano, zabudli sme, že takto sa už v roku 1990 „budovala trhová ekonomika“ v ČSFR. Z korby nákladných áut a cez „outlety, či diskonty“,

Tam, kde nastala v štáte prohibícia, iniciatívu preberá mafia

Ten neporiadok sa už stal, nedorieši sa to Štedrým dňom, po Vianociach a v Novom roku sú výpredaje.

A vláda stratila dôveru Všetkých.

Ing.Peter Zajac-Vanka, predseda Spolku národohospodárov Slovenska

som občan, ktorý sa dal celoplošne testovať, dodržiava núdzový režim pre 65-ročných a pôjde sa dať zaočkovať. Ale preto rozum stratiť ešte som nestratil

ilustračne: nepýtam sa, odkiaľ to máš, ja to chcem kúpiť cash!
Ilustračne: AKO SI VYROBIŤ „DIERU“ V DPH PRE ROZPOČET