Úvaha na sviatočný deň (Peter Zajac-Vanka) 31.10.2021

Všetci sa na Slovensku vezieme v jedinom autobuse

Veď je nás 5 a pol milióna občanov Slovenskej republiky, čo je niekedy menej ako jeden okres v Kanade, alebo jedno mesto v Číne… a náš štátny rozpočet v roku 2021 je na príjmoch 15,8 miliardy Eur, čo nie je ani len obrat stredne veľkej európskej firmy. Jednoducho – sme autobus.

Len niektorí majú z toho autobusu ziskový biznis

Veď posúďte sami:

Aj vy ste zostali prekvapení z tých závratných výšok mzdy štátnych zamestnancov vo vládnych a politických funkciách? Pozrite si: Agentúra SITA dňa 29.10.2021 z čísel za minulý rok a v roku 2021 sa niektorí môžu mať ešte lepšie: link

https://www.slovenskaiskra.sk/riaditel-rtvs-reznik-zarobil-vlani-viac-ako-predsedovia-vlady-a-parlamentu/

citujme zo správy SITA cez Pravdu:

Generálny riaditeľ verejnoprávneho média Rozhlas a televízia Slovenska (RTVS) Jaroslav Rezník mal za rok 2020 vyšší príjem ako predseda vlády Igor Matovič (OĽaNO) alebo predseda parlamentu Boris Kollár (Sme rodina).

Riaditeľ štátnej televízie /rozhlasu Jaroslav Rezník zarobil ako štátny zamestnanec v roku 2020 mzdu vo výške 108 469 eur. Čiže cez tri milióny korún slovenských a my blbci platíme „zástrčkové“ 4,94 Eura mesačne tej štátnej ustanovizni.

Minister financií Igor Matovič (OĽaNO), ktorý vlani vykonával funkciu premiéra, mal príjem 62 634 eur. Asi mu všetko manželka zhabala, že nemá žiadny majetok.

Predseda parlamentu Boris Kollár (Sme rodina) zarobil za výkon verejnej funkcie 37 585 eur.  To je ale dosť málo na viacnásobného „otecka“ čo platí alimenty a ďalej „vyrába“ deťúrence.

Vyplýva to z výročných majetkových priznaní, ktoré zverejnila webová stránka Národnej rady SR (NR SR).

Vyšší príjem ako šéf RTVS mala z troch najvyšších ústavných činiteľov iba prezidentka Zuzana Čaputová.

Za výkon verejnej funkcie dostala vlani od štátu 157 598 eur. Podľa majetkového priznania vlastní rekreačnú chatu a dom v katastrálnom území Pezinka. Má osobné auto značky Ford z roku 2015. Vlastní úspory. Ich výšku ústavní činitelia a ďalší verejní funkcionári nezverejňujú. Zákon im to neprikazuje.A my si stále myslíme, že to Čaputová robí tú funkciu prezidenta SR pre modré oči…veď rada býva dobrovoľníčkou. Či ako?

Premiér Eduard Heger (OĽaNO) vlani pôsobil najskôr ako poslanec a po voľbách sa stal ministrom financií. Jeho príjem z verejnej funkcie bol 64 239 eur. Vlastní dva byty v bratislavskej Dúbravke a ornú pôdu v Jablonci. V majetkovom priznaní uviedol podiel v dvoch spoločnostiach s ručením obmedzeným a dva hypotekárne úvery. Jeden si zobral v roku 2005 a druhý v roku 2016.

Nuž, na bývalého podnikateľa v oblasti predaja liehovín je to ozaj od štátu „minimálna mzda“, keďže liehový biznis predsa vynáša milióny…

S čím sa to dá porovnať na Slovensku?

S čím to porovnať. Možno s tými 800 tisícmi Slovákov, čo už sú reálne chudobní a bude im chladno i hladno v túto zimu 2021. Alebo s tou trojmiliónovou mlčiacou väčšinou, čo má príjem z živnostníčenia či z práce okolo 500 Eur mesačne, i keď im to tieto štátne mzdy politikov „kazia“ v priemernej mzde, ktorá už prekročila tisícku mesačne.

Pre porovnanie v roku 2021 na Slovensku:

minimálna mzda zamestnanca: 623,00 eur/mesačne v hrubom

priemerná mzda zamestnanca: 1.124 eur/mesačne v hrubom

priemerný dôchodok starobný občana SR: 503,86 eur/mesačne

minimálny dôchodok starobný občana SR po 40 odpracovaných rokoch: 378,50 eur/mesačne

Toto sú príjmy miliónov obyvateľov Slovenska mesačne. No ale toľko peňazí ako naši politici zarába v tom našom „autobuse“ iba desatina obyvateľov Slovenska. Ak by to bol autobus poschodový, tak zhruba po tých troch poschodiach chudoby, 500-eurovej mzdy a priemernej mzdy by sa ďalšie poschodia týčili vyššie ako bratislavské mrakodrapy, pretože tá výška prijmu rôznych manažérov a genriaditeľov by už bola nad desať poschodí a až nad nimi by trčali možno v otvorenej „cabriolet“- streche nášho autobusu Slovakia títo naši vládni politici. Schválne sem nedávajme podnikateľov – oni nemajú príjem zo mzdy, ale zo ziskov.

Takže tak…Slovensko sociálne 2021…a majetkové priznania? link https://spravy.pravda.sk/domace/clanok/605555-matovic-nema-nic-caputova-berie-len-plat-fico-ma-vinicu-kotleba-luku/

Občana Slovenska by to vôbec netrápilo, ba bol by hrdý na svoju elitu, avšak za podmienky, že by tu bol aspoň dôchodok európskej úrovne ( teda ASPOŃ tých 1.300,00 Eur mesačne, alebo mzda európskej úrovne, teda minimálna okolo 1.150,00 Eur mesačne a priemerná aspoň 1.550,00 Eur mesačne. Z toho, ako vidíme prerozdeľovanie štátnych financií, je dnešný stav nemorálny a nenormálny. Nemyslíte si?

slovo redakcie: už nepíšte na mail, sme blokovaní, posielajte si tie fakty