Renčínov ilustračný obrázok je najvýstižnejší

Novembrové víkendové zamyslenie, skôr glosa, Peter Zajac-Vanka 14.11.2021

Nuž, volajú a píšu mnohí a zdesene sa pýtajú, že čo budeme robiť my národohospodári dnes.

Otázka dňa:Prečo?

Prečo je čas na horúci čaj? Nuž je také ročné obdobie…Ale vážne: A čo iného by ste chceli robiť, priatelia? Nielenže je vonku slota a nepríjemne, ale zúri tu vládna pandémia. Neodporúča sa vystrkovať rožky. Ako to urobili aktéri Vianočnej dohody v roku 1943 v Bratislave. Bolo načim sa stretávať v súkromí a svoje názory si nechať pre seba. Počas tých vzájomných návštev v rodinách a pri horúcom čaji i pálenke vznikli úžasné myšlenky na spoluprácu v celom politickom spektre Slovenska. A takí národohospodári ako Dr.Peter Zaťko a dr.Imrich Karvaš už mali jasno, ako to robiť v Hospodárskom komitéte Slovenska i v Slovenskej národnej banke a rodili sa skutky pripravujúce hospodárske zázemie pre budúcnosť. Ale my dnes? Čo nevykvákame na internet, to ani akoby nebolo. Ako keby me už ani nevedeli osobne sa stretnúť a povedať si…čo nám bráni? Rúško na ústach?

Prečo sa pýtať, čo budeme robiť? Záasady už poznáme. Vieme čo chceme. Operatívu musia zvládnuť tí, čo si vyhrnú rukávy potom, keď to bude treba. O stratégii bude mať jasno ten, ktorý bude viesť. Lebo aby sme nedopaldi tak ako českí „Piráti“, ktorí sú súčasťou českého volebného víťazstva, ale už týždeň sa vadia, ktorou cestou ísť a stali sa najslabším článkom vládnej koalície…ono je to vlastne tak podobné i Slovensku. A nielen v situácii v SaS či Smerodine…

Zatiaľ nerobme nič. Čakajme.

Kedysi povedal český komik a potom filozof Jan Werich: „Jen je nechte, ať se historicky zkompromitují“… a už sa to deje.

Alebo máte pocit, že najlepším liekom na kovid-pandémiu je súčasná horúca reforma nemocníc?

Alebo si myslíte, že nejefektívnejší hospodársky počin je vystaviť tzv.autobus na vodík v Dubaji, ak aktuálne chýbajú stovky vodičov autobusov v preprave po celom Slovensku a o chvíľu sa to dotkne i logistiky tovarov?

Alebo si myslíte, že Matovičova daňová a odvodová reforma je ďalšou „atómovou bombou“ či „Slovenským národným povstaním“ ako boli celonárodné testy a kauza Sputnik?

Nuž, počkajme.Pozorujme. Evidujme. A navštevujme sa.

Veď zastavme sa bratia, veď sa oni stratia…

(slová z hymny Slovenskej republiky, nič iné…)