Súčasná vládna a parlamentná moc na Slovensku vajatá. Nevie čo robiť a preto nerobí takmer nič. Oproti tomu na Slovensku je množstvo skúsených odborníkov, ktorí vedia a vidia riešenia, ale nik ich nepočúva. Vzácny moment, ak sa podarí niekoho z odborníkov vyspovedať. Poskytujeme tu na webstránke druhú časť rozhovoru s dr.Ing.Júliusom Forsthofferom, ktorý vytvorila agentúra Videopres a video bolo zverejnené 7.mája 2022 na webstránke Slovenská Iskra.

Ako sa prenáša energetická problematika do poľnohospodárstva. Aký je samotný stav agropotravinárstva na Slovensku

Na Slovensko sa dováža denne vyše 913 kamiónov potravín. To sú kamióny 16- až 18-tonové. Schopnosť obnoviť agropotravinársky sektor sme stratili alebo nedá sa obnoviť šibnutím čarovného prútika, to je komplexný dlhodobý proces postupného zlepšovania.

Ani podpora malých výrobcov agropodnikateľov nepomôže, kým nevytvoríme pre malých výrobcov potravín spoločné odbytové zariadenia, inak sa nemôžeme dostať k trhu.

Zaujímavé informácie – možnosť spracovania repky olejnej na jedlý olej na Slovensku. Všetka kukurica spracovaná na potraviny je z dovozu.

Čo robiť, aby sme zvýšili výrobu potravín na Slovensku? Neočakávajme, že vytvoríme na Slovensku dobre fungujúce odbytové družstvá, v priebehu rokov vznikla voči nim nedôvera. Družstevná organizácia odbytu by vytvorila protipól voči existujúcej sile predajných reťazcov. Ak sa nevytvorí trhová „koncovka“, žiadny obchod nemôže uspieť. Prečo sa tým nezaoberá vláda?

Agroprodukcia a problém výroby hnojív. Ak nebude dostatok hnojív, výnosnosť produkcie bude klesať. Nemáme dostatok maštaľného hnojiva, narušil sa systém… Syntetické hnojivá a ich význam. Súvislosti s plynom potrebným na výrobu hnojív….

Vodné hospodárenie. Čistenie priehrad. Nedostatok vody pre poľnohospodárstvo…

A kedy sa dostaneme k systematickému spracovaniu odpadov? Odpady ako energetické palivo. Všetko je možné, ak je to správne zorganizované.

Video vytvorené vo VIDEOPRESSAGENCY. Zhováral sa Peter Zajac-Vanka

Komentáre pod videom na youtobe

Renata Dobrý deň, veľmi pekne ďakujem za poučný a profesionálny rozhovor, veľmi ma zaujal a verím že budúcnosť nás donúti ak nie sme sami ochotní, popracovať na tom aby sme na Slovensku boli sebestační, ako sa vraví‘, „všetko zlé je na niečo dobré“ Želám Vám pán inžinier veľa zdravia, a všetkým čo na tomto rozhovore pracovali posielam veľké Ďakujem

videopresagency