K fotografii ilustračne – autor PZV: Kométa vždy niečo zvestovala…čo zvestovala tentoraz?i

Celoplošné testovanie na prítomnosť koronavírusu v populácii Slovenskej republiky prebehlo. Ukazuje sa, že tak zhruba jedno percento populácie bolo testované pozitívne. Nemusia onemocnieť na koronavírus, iba ho mali v nose, v tele. Nemusí sa prejaviť. Otázkou však je, čo sa týmto celoplošným „prieskumom“, ktorý bol veľmi nákladný a predstavuje vlastne taký vzor sociálno-zdravotníckeho experimentu v politike, čo sa dosiahlo. Nezískal sa tým iba „snapshot“, teda jednorazová snímka stavu premorenosti populácie päť – a polmiliónového národa uprostred Európy? Statický obraz o tom, ako to vyzeralo k 1.novembru 2020 a o deň to už nemusí platiť?

Otázok je viac ako odpovedí

A čo so „zvyškom“ populácie, ktoré sa testovania nezúčastnilo? Berme to objektívne, je to množstvo ľudí nad 65 rokov veku, ďalej ľudia nemobilní, nie všetci sú v sociálnych domovoch pre starších.  Nie všetci objektívne mohli a chceli ísť sa dať testovať. Aj vo voľbách predsa existujú tímy chodiace navštevovať nevládnych. To by malo byť teraz dôležité vykonať. Spôsob vykonania už mala mať armáda premyslený.

A čo s pozitívne testovanými? Čo im vie štát a zdravotníctvo poskytnúť okrem „domácej izolácie“? Aké lieky? Akú starostlivosť? Ako viete, že títo ľudia teraz nespanikária a nepodľahnú depresii či fóbii z onemocnenia? Vieme, ako sa správa človek, ktorému oznámia, že je možno nevyliečiteľne chorý? Možno chorý?!

Základná z otázok: A čo ďalej?

Všade okolo Slovenska rapídne stúpa počet nakazených a ochorení. Zavrieme teda hermeticky konečne na dva-tri týždne hranice? Ani hlava dnu? Viete, testovanie a karanténa sú užitočné. Ale za správanie sa jednotlivcov sa nik nezaručí, lákadlá sú príliš veľké.

Ak sa všade okolo Slovenska zníži výroba a začne havarovať aj logistika distribúcie tovarov, vieme ako budeme reagovať? Tu nejde o dodávky pre výrobné podniky, ani o transporty cez hranice. Predovšetkým pôjde o každodenné zásobovanie obyvateľstva potravinami. Výživou. O zabezpečenie fungovania zdravotníctva. O prispôsobenie sa vo vzdelávacom procese i v pracovných postupoch. Nie všade sa dá nahradiť kontakt s ľuďmi prácou z domu.

Chýba núdzový program

Bez núdzového programu je aj núdzový stav vyhlásený vládou iba politickým a mocenským prinútením.

Existuje núdzový program pre zabezpečenie poskytovania zdravotníctva v uzavretom hraničnom režime, ktorý nás bude chrániť pred pandemickým impaktom „zvonka“? Existuje program zabezpečenia potravinami a výživou vlastnými silami ak sa import potravín jedného dňa zastaví? Dokážeme mobilizovať výrobu potravín tak ako sme mobilizovali ľudí na celoplošné testovanie? Dokáže minister poľnohospodárstva SR nahradiť výpadok tých 823 kamiónov mesačne každý po 18 ton potravín?Dokážeme si udržať energetickú úroveň bez porúch a odstavovania tepla, elektriny, ak začnú zlyhávať zahraničné dodávky? A vieme si udržať nepriechodnosť hraníc ak sa v Európe rozhostí panika a útek do „bezpečnejších krajín“ akou by napríklad mohlo byť Slovensko?

Ak nie je toto všetko zabezpečené, potom nie je zabezpečené nič. Takže otázka stále nezodpovedaná:

Bolo Slovensko zachránené?