Zásadný článok Spolku národohospodárov Slovenska 13.decembra 2020. Ilustračná fotomontáž k článku autor

Ohrozenie z vírusu sa dá zničiť za 14 dní vypnutím ekonomiky ako investície do budúcnosti Slovenska

Stálo by to možno osem miliárd Eur, možno i menej. Ale vláda SR by to musela považovať za svoju štátnu investíciu do budúcnosti Slovenska a byť odvážna. Ani Matovič toto nedokáže Pritom je to dovolené, možné – a schodné.

Ako? Znehybniť sa na 14 dní a znemožniť víru pohyb, zahynie.

Nikto sa neodváži vysloviť pravdu: Ten najúčinnejší nástroj k izolovaniu a zničeniu vírusu Kovid-19 je totálny a celospoločenský „lockdown“, teda po slovensky „vypnutie ekonomiky“, teda totálne zastavenie práce a pohybu osôb na Slovensku. Všetci imunológovia sa k tomu už prikláňajú, ale vláda Igora Matoviča je neochotná. Je smutné, že teraz to vychádza na vianočný čas, ale pri záchrane zdravia nikdy nie je neskoro…žili sme premárnený čas a vláda namiesto plánovania štátneho deficitu mohla plánovať veľkolepú regulérnu investíciu. Vo vláde máme veľmi neschopných ekonómov. Neprišli na prirodzené riešenia. Vymýšľajú blbosti a popudili si proti sebe verejnosť.

Základom neochoty vlády  k úplnému „lockdownu“ sú peniaze!

Ak zákonne vláda SR zakáže pracovať a pohybovať sa od určitého dátumu, ľudia i podniky tak urobia: Za podmienky, že ľuďom bude stopercentne preplatený príjem v čase „vypnutia“ a podnikom, všetkým firmám, bude vyplatený stopercentne ich príjem – teda tržba za dané obdobie.  Porozumenie bude v tom, že v krutom období pandémie podniky i tak nemôžu fungovať normálne a zvyšujú náklady a ľudia sa musia chrániť. Ale ak štát, ktorý vydá ten príkaz, zaručí preplatenie tržby podnikom a príjmov ľuďom v dohodnutej lehote, všetci budú súhlasiť. Silný lobbyng cudzích investorov a domácich podnikateľov sa rozplynie ako dym. Samozrejme, úhrady štátu by mali plynúť priebežne a celkovo byť splatené povedzme do dvoch mesiacov od ukončenia „vypnutia“. Oplatí sa to všetkým, celej spoločnosti: Toto je predsa investícia: a pandémia, aspoň na Slovensku – ZANIKNE! Za podmienky prísnej kontroly osôb na štánych hraniciach.

Príčina neochoty vlády SR: PENIAZE!

Príčinou, prečo sa tak nedá dohodnúť u nás na dokonale racionálnom riešení – sú peniaze. Ako keby sa neponúkalo riešenie kričiace z každej správy EÚ: „Schválili sme Fond obnovy!“ Bolo to v piatok 11.decembra. A vláda je hluchá. A namiesto snívania o digitálnej ekonomike a inováciách v roku 2035 dajme tie peniaze z Fondu obnovy EÚ ako investícia do likvidácie koronavírusu Kovid-19. Kde sú premiérovi „neviditeľní poradcovia“? Dobre, Slovensko je zadĺžené a povedzme, že to totálne 14-dňové vypnutie bude znamenať tých ďalších 8 miliárd Eur zadlženia. Čo tak považovať tie peniaze za investíciu do zdravia národa?

Kto by dnes nezastavil „tú hnusobu“ za osem miliárd Eur?

Lebo čo ak „zajtra“ už bude neskoro a o mesiac sa bude banovať, že to bolo vtedy „iba“ osem miliárd Eur? Iba emócie a „držgrošstvo“ pravicovo-populistickej vlády SR tomu bráni. A obrovské pravicovo-populistické politické predsudky, že sa „daruje“ zadarmo ľuďom ich neodpracovaný čas a podnikom sa preplatí ich nevyrábanie v čase pandémie. Pričom čiastočné „lockdowny“ nič neriešia, lebo ich náklady vláda ponechala na bedrách podnikov, podnikateľov a občanov. A tí sa oprávnene búria. Ak štát preplatí škody, prestanú sa búriť.

Je však zaujímavé, že pragmatické vlády vo svete dokážu takto a tou filozofiou zaplatenia za lockdown svojich občanov i svoje podniky zaplatiť. Nielen v Rakúsku stopercentné preplatenie uzavretých prevádzok reštaurácií – hotelov-kaviarní. Aj preplácanie „prestojov“ v priemysle (povedzme cez kurzarbeit) a dotovanie priemyslu v Nemecku, Fínsku a v ďalších krajinách. Tamojšie korporácie „vedia“, že štát ich zadotuje…

Vezmime si príklad (hypotetcký radšej ) Co by sa dialo v prípade výbuchu atomovej elektrárne ?

Tiež by takto vláda zmätkovala? Je to o charaktere premiéra, členov vlády, či o politickej ideologickej orientácii politickej scény?

Myslím si, že ešte aj v prípade európskeho zamorenia z jadrovej elektrárne by sme zažívali krajšie Vianoce ako hrozia tie súčasné: Ľudia by sedeli doma, slávili by sviatky pri internete, televízii, na mobiloch a sociálnych sieťach, vedeli by, že von ísť – to je nebezpečné. Rádioaktívny spád v uliciach by odradil aj tých neveriacich Tomášov. Kontamináciu prostredia by zverili  vojenským špeciálnym službám. Kompenzácie platov a príjmov v plnom rozsahu by garantoval štát a v prevádzke by boli iba tie činnosti, ktoré sú životne nevyhnutné. Radioaktívny prach by sa do pár dní rozplynul, bola by potrebná očista vonkajších priestorov, ale po mesiaci by už ľudia žili normálne – ako predtým.

Nie.Darmo volajú naše vládnúce špičky po inováciách. Sami nevedia…svoje liberálne klapky z očú dolu nedá ani Sulík, ani Kollár, ani ľudový populista Matovič, ba ani sociálny demokrat Pellegrini ako korunný princ opozície…

Povedzme osemmiliardová investícia štátu. Vždy lepšia ako osemmiliardový schodok štátneho rozpočtu.

Tak. Kto sa odváži? Až nová vláda? V skutočnosti to nebude ani polovica takej sumy. Nie všetky podniky majú daňový domicil na Slovensku. Kto platí dane, má tú garanciu automaticky. Ostatní zvážia svoje riziká podnikania. A rokovať s vládou budú musieť slušne, nie z pozície lobystov.

Zdieľať rovnaký názor NEMUSÍTE. Ale dobre som si zapamätal slová slovenského ekonóma Mariana Vitkoviča zo začiatku decembra 2019: že o rok bude nutné riešiť ekonomiku úplne odlišne ako sme zvyknutí. A tento návrh je východiskom. Ujmeme sa ho až keď už ľud slovenský bude mať obetované Vianoce 2020? Alebo budeme čakať na vakcináciu pasívne a ako na spásu z cudziny?

tentoraz je to názor, za ktorým stojím, dosť bolo vajatania politikov. Národohospodári v Spolku sú pripravení

Spolok národohospodárov Slovenska OZ