Editorial Predsedu Spolku národohospodárov Slovenska k vrcholeniu pandemickej koronakrízy vo svete a jej „zlomovému“ uzatváraniu koncom roka 2020 z dňa 27.12. 2020.

Ilustračná fotokoláž v vlastných autorových fotografií z rodnej Bratislavy, situácia 2020 – čo nám zostalo a kto tu získava z kolónie Slovenskonábrežie Eurovea, socha Štefánika na nábreží (je tam!), „hirošima“ skeletu OD Ružinov a okolia, Petržalský Digital Park odkiaľ „vytiahli“Haščáka z Penty a pozadie pri železnici, výpredaj a prenájmy slávneho Domu módy na námestí SNP dnes v decembri 2020

SITUÁCIA SLOVENSKEJ SPOLOČNOSTI A HOSPODÁRSTVA KONCOM ROKA 2020

Tá situácia rozhodne nie je dobrá! Pozitívne na nej je, že už „sa prebudila“ silná časť ľudu, ktorá donedávna tvrdila, že „teraz je nám najlepšie v histórii“, alebo sa v prieskumoch verejnej mienky vyjadrovala a medzi predstaviteľmi mediálnej publicitiky tvrdila, že „demokratické Slovensko sa konečne vymanilo z totalitnej 40-ročnej minulosti a z hospodárskej zaostalosti“. Ano, toto slovné klišé tu s nami bolo pomaly 31 rokov. A už nie je. Už sa máme horšie, ako…len pokrivkáva to porovnávanie, „s čím“… Lebo v spoločnosti, odhliadnúc od ekonomiky, sme precitli keď sme sa ocitli v dlhých radoch a v odstupoch so zakrytou tvárou pred obchodmi i na testovaní, odrazu zisťujeme, že „policajný štát“ – to nebola Verejná bezpečnosť, ale minister vnútra SR v 2020 hroziaci tisíceurovými pokutami za pobyt „vonku“ na ulici vo vyhlásenom „núdzovom stave“ a minister obrany (čo vlastne bráni?), ktorý je rozhodnutý „na tie opice vonku“ čo demonštrujú, použiť vojenskú silu. Zdá sa vám to demagogické, čo tu píšem? No tak skúste v decembri 2020 sláviť Vianoce tradičným spôsobom, návštevami príbuzných, stretávajte sa na vianočných trhoch, zháňajte darčeky počas Zlatej či Striebornej nedele. A mimochodom, takmer nik nemá obavu „z nakazenia kovidom“, ale všetci šomreme na vládu, jej opatrenia a policajtov v uliciach.

A ak by sa aj toto čo píšem zdalo byť „trochu“ demagogické, tak si pozrite mediálne správy – no stačí aj od jesenných mesiacov 2020, keď si predseda Národnej Rady SR vozí v služobnom aute peknú „pipku“ a po zhavarovaní má vo verejnej nemocnici „vyhradený“ súkromný návštevnícky priestor s inými pipkami i pre „rokovanie politickej koalície“, kde sa premiér vlády SR vyhráža občanom, že budú z nich tisíce umierať, ak sa nepôjdu testovať a prípadne že „test je vstupenkou na slobodu“. Iróniou osudu, že niekto nakazil kovidom aj päť členov vlády,samotného premiéra SR a časť poslancov parlamentu. Tí nedodržiavali nariadenia? Nemajú automaticky dostať pokuty? Žijeme v „papalášizme“, kde vrchný imunológ SR urobí výnimku pre poslancov parlamentu, aby sa aj tí nakazení koronavírusom mohli zúčastniť poslednej parlamentnej schôdze v roku 2020 a zmeniť Ústavu Slovenskej republiky bez diskusie tak, aby bolo možné „donekonečna“ vyhlasovať núdzový stav na Slovensku. To predtým bol papalášizmus. To posledné už je diktátorské konanie, nech už účel bol akýkoľvek (v našej kultúre kde „účel svätí prostriedky“). …a stalo sa: Ústava SR bola pozmenená a platí nový predĺžený núdzový stav na Slovensku!

No a nepovzdychnete si : „Zlatí komunisti“? Tí mali jeden a polmilionové plénum, ktoré na schôdzach diskutovalo a museli absolvovať kolo straníckych schôdzí a až pri zjazde a jednohlasne odsúhlasenom programe mohli zavádzať „totalitné móresy“…

Slovenská spoločnosť skutočne od čias Slovenského štátu a možno predtým rozpadu Veľkomoravského štátu nezažila takýto rozklad morálky a „neprerazila to dno žumpy“… a kde sa ocitla spoločnosť, kultúra a politika spoločnosti? A o ekonomike už ani nemožno hovoriť:

V roku 2020 a už dlho predtým sme ekonomikou kolonizovanou, zadĺženou a závislou od zahraničia

Slovensko získalo samostatnosť v ére širokého rozkrádania verejného majetku. Slovensko dostalo do vienka vysoké zadĺženie ekonomiky, platobnú neschopnosť vlastných bánk a zničený exportný potenciál výrobných podnikov. Postupne dekádu za dekádou sa výrobný potenciál ničil, alebo „presúval“ do cudzích rúk. Viac a viac sa ekonomika zadlžovala a dekádu za dekádou stúpal vývoz ziskov i produkcie, z ktorej slovenský štátny rozpočet nič nemal ( viditeľné je to pri exporte áut, ale i v celom priemyselnom exporte). V tomto roku 2020 sa ukázalo, že ani nemáme vlastné možnosti, ako zamestnať občanov v štátnych podnikoch či vo vlastnej štátnej výrobnej réžii, sme úplne závislí od zahraničných investorov, máme zničený vlastný výrobný potenciál a v pandémii sa rozkladá turistický priemysel, priemysel služieb v reštauráciách a kaviarňach, stoja kamiónové a medzinárodné autobusové prepravy, ničí sa domáce stredné a malé podnikanie a živnostníci sa ocitli „v resuscitácii“ a možno neprežijú. To pri nepredstaviteľne vysokej zadĺženosti 55 miliárd Eur a s perspektívou byť úplne závislí od „pomoci“ Európskej Únie, ktorá tú finančnú pomoc ( ktorou sa ešte viac zadĺžime bez výhľadu splatiť dlhy) podmieňuje politickými podmienkami typu „dodržiavanie právneho štátu“. Máme zminimalizovanú poľnohospodársku a potravinársku vlastnú produkciu a „ako pomoc“ musíme dovážať denne 823 kamiónov potravín do cudzích obchodných sietí, koré si vysokými maržami zabezpečujú vysokú ziskovosť z predaja. Štát na tom získava akurát obratovú daň, pardon, „daň z pridanej hodnoty“ za každú položku vášho nákupu.

.. Ak tu uvediem, že Slovensko je kolóniou, už to nebude opozičné klišé, je to fakt.

Tak kto má toho „Čierneho Petra“ z kartovej hry v rukách?

V Archíve webstránky www.narodohospodari.sk som umiestnil článok prevzatý od blogera Lea píšuci na blog Vlkobloguje z 31.12.2019 pod názvom Končí jedna éra , vid https://narodohospodari.sk/2020/12/27/2020-konci-jedna-era/ a to s mojim dodatočným komentárom 27.12.2020, ktorý tu zverejňujem:

Ano, v tejto ére, ktorá práve rokom 2020 končí, nám zostal v rukách z hry na kapitalizmus len ten „Čierny Peter“…a pandémia Kovid-19 to len spečatila, s úctou Ing.Peter Zajac-Vanka