Naozaj nás nemusí zaujímať, ako je to vo svete počas pandémie koronakrízy v tomto sektore. Že v Španielsku je napríklad do päťsto hotelov na pobreží dnes na predaj. My sme doma tu a tu u nás na Slovensku ( a vedľa v Čechách povedzme) si všímame, ako okato a neľútostne je likvidovaný podnikateľský sektor gastropriemyslu (HO-RE-CA, kedysi marketingovo označený priemysel hotelov-reštaurácií-kaviarní), priemyslu cestovného ruchu a aj gastropriemyslu (keď už sa hovorilo o automotive priemysle, prečo nie i tu „gastropriemysel“: veď zahŕňa všetky subdodávateľské a kooperačné služby od prípravy a zhotovovania jedál, polotovarov, nápojov, cez distribúciu, logistiku skladov a výrobní, subdodávok zariadení, spotrebného riadu, pohárov, poličiek, obalov, práčovní a dodávok akéhokoľvek tovaru pre hotely a rešturácie).Nie sú to teda len viditeľné prevádzky reštaurácií, kaviarní, bufetov, barov, jedální, hotelov, turistického priemyslu ako preprava autobusmi, cestovné kancelárie, prevádzky služieb v tejto oblasti .A na rozdiel od múdrych vlád vo svete (ešte aj Česi masívnejšie kompenzujú veľké straty tomuto sektoru), u nás na Slovensku majú prednosť prevádzky automotive priemyslu a vôbec veľkého priemyslu, prevádzky obchodných sietí a vôbec zahraničný kapitál – cudzí investori a veľkopodnikatelia (kam patria i komerčné banky v zahraničných rukách) .

ilustračná snímka: Na Slovensku už len pako verí, že bude v roku 2021 prosperovať. Snímka je od autora článku, nie zo slovenského prostredia….

Vláda pomáha finančne všade – len nie turistickému priemyslu a gastropriemyslu na Slovensku

Ak bolo vraj kedysi v 50.rokoch heslo „zlikvidovať buržoáziu“, tak dnes je akosi nepísaným heslom vlády „zlikvidovať živnostníkov a malých či stredne veľkých podnikateľov“. Pretože práve títo prevádzkujú gastropriemysel a sú aj v turistickom priemysle. Na Slovensku, div sa svete, ani len neexistujú nejaké „komunitné kolektívne družstvá gastroprevádzok“, aby ich Sulík a velá liberálno-populistická vláda mali dôvod cielene likvidovať. Politicky.

Ale deje sa tak!

Príčiny? Ignorácia? Ideologický prístup „neviditeľnej ruky trhu“ liberálnej ideológie v praxi?

Milióny Eur sa vynakladajú na nákupy tak-tak spoľahlivých testov. Milióny Eur sa plánujú na nákup vakcín, česť komu česť, aj keď už i z dodávok vakcín sa stal „big business“ s vysokým obratom – a ešte nevieme, kto u nás bude inkasovať zisky. Ale z gastroprevádzky za deň nie je možné zbohatnúť. Za milióny Eur chce minister „vojny“ nakúpiť radary, dáva tým prácu a prepláca prácu izraelským pracovníkom. Takisto miliardu Eur chceme minúť na americké stíhačky…ale už nemáme ani na podporu vlastného podnikateľského prostredia? Podhubia každej ekonomiky? A čo – azda budeme „importovať“ aj gastroprevádzky, hotely a turistické firmy? Podľa niektorých článkov tu uvedených sa to už blíži: ďalšia, koľká už – vlna privatizácie, v tomto prípade skôr skupovania prevádzok….

Verejnosť už o tom všetkom vie, vláda SR nie?

Chcel som písať originálne komentáre, ale úplne bude stačiť, ak sem podám linky na informácie a vypichnem niektoré vety ak citáty:

Ľudí bez práce v cestovnom ruchu pribúda. Zatvorené prevádzky bojujú o prežitie

píše Šimon Kučera, Pravda, 26.01.2021

https://ekonomika.pravda.sk/ludia/clanok/575847-ludi-bez-prace-v-cestovnom-ruchu-pribuda-zatvorene-prevadzky-bojuju-o-prezitie/

Reštaurácie fungujú ako tak – horšie sú na tom už len hotely či penzióny. Oproti minulému roku prišlo o prácu v cestovnom ruchu 30-tisíc ľudí, odhaduje generálny manažér Asociácie hotelov a reštaurácií (AHRS) Marek Harbuľák. Presné čísla budú známe až v marci. Už počas letnej sezóny v roku 2020 zaznamenala asociácia približne 20-percentný pokles počtu zamestnancov. Od jesene sa situácia v sektore zhoršuje.„Lockdown spôsobil reštauráciám ďalší pokles predaja aj cez okienko, aj formou donášky,“ hovorí Harbuľák. Zákaz vychádzania tak donútil viaceré prevádzky zatvoriť na neurčito, dodáva“…

A už sa ozývajú – a oprávnene, aj opoziční politici – tentoraz v blogu A.Danko

https://andrejdankopredsedasns6.blog.pravda.sk/2021/01/25/preco-stat-nepomaha-cestovnemu-ruchu-budete-prekvapeni/ blog v Pravde 25.1.2021

„…Je to však oveľa horšie, podľa mňa ich ženú do bankrotov účelovo. Štát ich len necháva odkladať splátky, ktoré už dnes všetci vedia, že nebudú vedieť vládať splácať. Nič sa im neodpúšťa, ani odvody, ani dane. Štát dokonca nepochopiteľne odpustil bankám bankový odvod, ktorý v úhrne prinášal štátu 300 miliónov ročne. Urobil tak bez toho, aby banky aspoň podmienene museli odpúšťať úročenie resp. poplatky za úvery alebo hypotéky. Jednoducho nepochopiteľné konanie. Existuje však jedno vysvetlenie, prečo sa nepomáha cestovnému ruchu. Som presvedčený, že existujú silné podnikateľské subjekty, ktoré kumulujú zdroje a začnú skupovať hotely, penzióny, ale aj reštaurácie. Žiaľ ekonomické pravidlá jasne hovoria, že po kríze sú bohatší bohatšími. Majú kapitál na prekonanie krízy a následne expandovať.“…

A robia sa kontraproduktívne ba až likvidačné rozhodnutia v parlamente: Gastrolístky

A v tomto čase, v ktorom pri oživovaní prevádzok bude „každý cent dobrý“, sa má zmeniť systém gastrolístkov. Je jasné, že lobyzmus väčších firiem a vôbec lobyzmus zamestnávateľov tu víťazí ( dokonca aj nad gastropriemyslom). Pretože zjednodušiť sa dá všetko – ak sa zabudne na podstatu: že gastrolístky boli aj ekonomickým nástrojom pre stabilizáciu gastrozariadení. To bolo narušené….

Gastrolístky či peniaze. Budú si ľudia vyberať?

https://ekonomika.pravda.sk/ludia/clanok/575789-gastrolistky-ci-peniaze-budu-si-ludia-vyberat/

píše Miroslav Homola v Pravde 26.01.2021 a citujme:

„Klasických gastrolístkov v peňaženkách zrejme ubudne. Zamestnanci si od marca majú vyberať medzi peniazmi a stravným lístkom. Novinka sa bude týkať len ľudí, ktorí sa nestravujú vo firemnej či v zazmluvnenej jedálni. Počíta s tým novela Zákonníka práce z dielne rezortu ministra práce Milana Krajniaka (Sme rodina). Parlament bude o zmene rozhodovať na aktuálnej schôdzi v druhom čítaní.“

A pritom by sa mohli gastrolístky u šikovného ministra vlády zmeniť na účinný nástroj podpory domácej spotreby pre gastroprevádzky ak by boli výhradne určené pre konzumáciu na mieste po skočení koronakrízy, alebo aspoň na nákup priamo v gaatroprevádzkach. Pomôže tp zamestnancom kultúrne sa najesť cez obed, alebo konzumovať v prevádzkach, pomôže to podporiť celoplošne to módne slovo!/ gastropriemysel, iba zamestnávatelia by museli naďalej urdžiavať „náročnú“ agendu s lístkam. Nebude to….

Pre verejnú správu je miestny gastropriemysel najsilnejším tvorcom financií – a vláda to nepodporí?

Lokálne a teda miestne, než sa rozbehnú všetky tie bombastické „Plány obnovy z EÚ“, môže turistický priemysel a gastropriemysel pomôcť každej obci, každému okresu, celej verejnej správe.Tu sa rozhýbe celý ekonomický život do 24 hodín od zrušenia núdzového stavu a do 5 dní od skončenia pandemickej krízy. Nič sa tak rýchlo neobnoví, ako tento sektor. A predsa…Verejná správa pritom v tejto chvíli kľakla na zem a hrozí, že sa nepozbiera…to vláde nevadí?

cit. článok:

Obce a mestá vykryli výpadky pôžičkou. Čo bude ďalej? píše Eva Frantová v Pravde, 25.01.2021

,https://ekonomika.pravda.sk/ludia/clanok/575713-obce-a-mesta-vykryli-vypadky-pozickou-co-bude-dalej/

Samosprávy majú za sebou ťažký rok. Pandémia im nespôsobila len dodatočné výdavky s testovaním a úľavami na pomoc miestnym podnikateľom, ale aj výpadky v podielových daniach. Navyše od januára bolo treba začať so zberom komunálneho odpadu. Niektoré preto zvyšovali miestne poplatky, iné si vzali bezúročnú návratnú pôžičku od štátu. Zmeny ich však zrejme čakajú aj tento rok.

Vtedy nikto nepredpokladal v roku 2020 problémy, ktoré priniesla epidémia,“ povedala hovorkyňa Únie miest Slovenska Daniela Piršelová. Mnohé obce a mestá tak v prípade, že nechceli zvyšovať dane z nehnuteľností, museli siahnuť po štátnej forme pomoci – návratnej pôžičke so začiatkom splácania v roku 2024 a koncom do roku 2027. Vláda ešte v lete na tento účel zo štátnych finančných aktív vyčlenila 173,6 milióna eur, z toho 121,5 milióna eur pre mestá a obce a pre vyššie územné celky 52,1 milióna eur.

„Podľa našich informácií väčšina miest túto možnosť využila a ministerstvo si svoje záväzky v plnej miere splnilo,“ dodáva hovorkyňa únie. Doteraz podľa tlačového odboru ministerstva financií odišlo takmer 2 000 subjektom vyše 151 miliónov eur. Posledné žiadosti bolo možné podať do konca októbra 2020. Mnohé mestá však aj napriek tomu museli šetriť hlavne na sebe. „Očakávané výpadky podielových daní z dôvodu koronakrízy mestá riešili skôr vnútornými úsporami alebo obmedzovaním niektorých aktivít tak, aby sa nedotkli služieb, ktoré mestá zabezpečujú pre svojich obyvateľov,“ hovorí Piršelová.

Záverom

Majster geniálnych riešení, premiér vlády SR, akosi nevie prísť na to, ako by mohol „naštartovať ekonomiku“ Slovenska. Stále sa vyhovára na Sulíka, nuž ale to je neoliberálny ekonóm, ktorý nikdy nepripustí, že vláda môže pomáhať aj takto, ako tu je naznačené. Asi musí prísť iná vláda. Alebo to Združenie miest a obcí a Vyššie územné celky vezmú do svojich rúk. Pretože sa im evidentne prudko znížia podielové dane a práve prichádzajú o jedinenčý zdroj svojej miestnej prosperity – o gastropriemysel a priemysel turizmu. Spolok národohospodárov Slovenska je k dispozícii.

Ing.Peter Zajac-Vanka, predseda Spolku národohospodárov Slovenska, 26.1.2021