Slobodný trh je dnes mŕtvym pojmom. Neexistuje. Píše sa 21.storočie a v jeho tretej dekáde nielen vplyvom globálnej vírovej pandémie došlo k tomu, čoho sa liberáli tak obávali.  Že sa začnú regulovať svetové trhy a dôjde k zániku slobodnej trhovej ekonomiky. A práve liberáli a demokrati sú dnes v tých vládach po svete, ktoré praktizujú princípy a implementujú postupy v medzinárodnom obchode, vedúce k reštrikciám a k zlikvidovaniu slobodného, voľného trhu.

ilustračná snímka je kolážou autora k článku

Z princípu voľného trhu sa stala zaniknutá dogma

Na vysokej škole sme sa učili, že klasická ekonómia je založená na slobodnom výbere, keď sa na základe dopytu a ponuky riadi celá trhové ekonomika. Prirodzene, že som študoval v roku 1979, takže o socialistickom trhu sa hovorilo, že to je regulovaná ekonomika a to za účelom ochrany domáceho národného hospodárstva a trh je kontrolovaný pred koristníckym vplyvom imperialistických štátov voči našej ekonomike nášho štátu. Už v diplomovke v júli 1979 som mal pár viet venovaných varovaniu pred rastúcim vplyvom nadnárodných korporácií na svetové hospodárstvo, vlastne vtedy bol uznávaný pojem „transnacionálne spoločnosti“ a o globálnej ekonomike sa nevedelo. Ale univerzitní študenti sa dnes stále učia o tom, že existuje slobodná trhová ekonomika a učia sa dnes už nefungujúce princípy klasickej ekonómie (mimochodom, tiež ešte z 19.storočia).

Ako sa to stalo?

Je rok 2021 a svet trpí na nedostatok vakcín pre očkovanie proti vírovej pandémii. Ešte aj „v najpokrokovejších krajinách sveta“, akými sú štáty Európskej Únie, je vôbec problém kúpiť, distribuovať a doručiť vlastnému obyvateľstvu vakcíny, to už nehovoriac o liekoch pre liečenie už prebiehajúceho Kovidu-19 či o preventívnych prostriedkoch. Ešte v roku 2020 to bol na globálnom trhu nerovný boj o distribúciu rúšok na tvár, neskôr o distribúciu testov, pričom financie nie sú hlavným problémom. Či na „lokálnej štátnej úrovni“, alebo na úrovni politického zoskupenia krajín, či globálne,  všade bol problém prenechať nákup a predaj „voľnému slobodnému trhu“ a všade sa z obstarávania testov, liekov a vakcín stal politický boj. Nielen v Slovenskej republike, kde „aféra“ okolo nákupu vakcíny Sputnik V viedla k priamemu pádu vlády. Neuveriteľné. V časoch, keď podľa ekonóma a filozofa F.Fukuyamu už mal nastať „koniec dejín“. Ale dejiny sa opakujú a tentoraz tými „diktátormi a obmedzovačmi“ sú politické sily liberálov, pravice, eurofilné a rusofóbne. Naozaj irónia historického vývoja, keďže ešte našu generáciu z 20.storočia obviňovali „z totalitného kriminalizovania voľného trhu“ a „ z politickej totalitnej orientácie proti Západu“…

Politika v trhovej ekonomike to zabila : neférové obchody

Ako je odrazu možné, že slobodný trh v globálnej ekonomike trpí tak úzkoprsými predsudkami „voči všetkému čo ide z Ruska“?  V prípade vakcín sa to zvýraznilo lebo ide o ľudské životy, ale čo predtým, otázky voľného nákupu plynu, ropy? Otázky siahajúce až ponad rámec ekonomiky, obmedzovanie kultúry, diskriminácia v športe, dokonca pri Olympijských hrách?  

Ano, ide o čisto politické dôvody. Ide o totalitné praktiky, ktoré škodia slobodnému trhu. Ale je zaujímavé, že neškodia globálnym korporáciám. Takže tu niečo poriadne „zasmrdelo“…

Otázkou potom je, komu sú podriadené suverénne vlády krajín ak dokážu ísť v mnohých prípadoch v týchto obchodoch priamo proti potrebám svojich krajín, proti ľudu svojich štátov?

Príklad štátneho nákupu očkovacej vakcíny slovenskou vládou v marci 2021 v čase, keď nebolo dostatok vakcín „prideľovaných“ z EÚ a niektoré vakcíny boli spochybnené v spoľahlivosti, to dokazuje. Denná úmrtnosť na Kovid-19 bola v tom čase vyše sto ľudí a tretia vlna pandémie rástla. Bolo treba konať. Veď nejde len o Sputnik V. Ćo ak by sme si vybrali čínsku vakcínu?

Gubernia Slovensko?

Už dlho sa hovorí o tom, že Slovensko sa stalo integráciou do Európskej Únie hospodárskou kolóniou. Horšie je, že mnohí stupňujú toto označenie už na celú spoločnosť, že sme „guberniou“ Bruselu a nesmieme, nemáme právo, samostatne rozhodovať o veciach prospešných pre naše obyvateľstvo. Aký iný dôkaz by bol očividnejší ako ten, pri ktorom pre dovoz vakcín z „nepriateľského“ Ruska pre potreby ochrany zdravia a životov obyvateľov Slovenskej republiky , a to pri akútnom nedostatku očkovacích látok v EÚ i pri hrozbe vedľajších smrteľných následkov jednej z vakcín došlo k priamemu pádu vlády v Slovenskej republike?  Predtým k odvolaniu ministra zdravotníctva? Potom k tej „šaškárni“ o vracaní zásielky vakcín do Ruska?

Ilustrácia na najbolestivejšom prípade pre Slovensko – mŕtvych na Covid-19 je už desaťtisíc štyristo tridsať ľudí – to je jedno okresné mesto!

Slobodné trhové hospodárstvo je mŕtve. Tak by sa to mali začať učiť v skutočnosti študenti stredných škôl a univerzít. Dôkazy môžu nájsť v desiatkach článkov z masmédií už čo i len na Slovensku. Víď prehľad – linky a citáty:

napísal Ing.Peter Zajac-Vanka, predseda Spolku národohospodárov Slovenska, dňa 11.apríla 2021

https://www.hlavnespravy.sk/kto-je-zodpovedny-za-sabotaz-sputnika-v-kym-ine-krajiny-sa-o-vakciny-biju-my-o-nich-kvoli-saboterom-prideme-americki-jastrabi-a-sukl-isti-su-v-tom-az-po-usi/2497580 autor Samuel Gdovin

„Kto je zodpovedný za sabotáž Sputnika V? Kým iné krajiny sa o vakcíny bijú, my o ne kvôli sabotérom prídeme? Americkí jastrabi a ŠÚKL-isti sú v tom až po uši

Bratislava 9. apríla 2021 (HSP/Foto:Sputnik-Vladislav Vodnev,SITA-Úrad vlády SR)

Nechutná geopolitcká hra, ktorú niektorí politici aj kvázi odborníci rozohrali okolo vakcíny Sputnik V by sa mala riešiť aj v trestno-právnej rovine.

Niektorí aktéri tejto frašky povýšili záujmy Spojených štátov Amerických nad záujmy a životy občanov Slovenskej republiky. Západné vakcíny totiž výrazne meškajú a Sputnikom by do júna mohlo byť zaočkovaných až 1 milión Slovákov. Na Slovensku je navyše o Sputnik obrovský záujem.

Podľa rôznych prieskumov je Sputnik V druhá najpopulárnejšia vakcína na Slovensku, ktorou by sa chcelo zaočkovať vyše 50 % ľudí. A približne 500 000 Slovákov sa chce zaočkovať iba Sputnikom. Inak sa zaočkovať vôbec nedajú.

Kvôli nielen politickým sabotérom však možno o ruské vakcíny prídeme a stovky, možno až tisíce ľudí kvôli tomu môže zomrieť, keďže ich skolí ochorenie Covid-19.“

*

RDIF požiadal Slovensko o vrátenie šarže vakcíny Sputnik V. MOSKVA

17:17; 08.04.2021 (18:10; 08.04.2021)

https://ria.ru/20210408/slovakiya-1727410161.html

Čo je skutočnou podstatou kauzy Sputnik V? A kto bude za sabotáž niesť zodpovednosť?

Ivan Lehotský

Bratislava 9. apríla 2021

https://www.hlavnespravy.sk/co-je-skutocnou-podstatou-kauzy-sputnik-v-a-kto-bude-za-sabotaz-niest-zodpovednost/2496488

„GRATULUJEM IDIOTI! Zobrali ste si za rukojemníkov zdravie milióna ľudí na Slovensku! Buchnite si šampanské!“ Za Matovičovým emotívnym odkazom páchateľom bezprecedentnej sabotáže je však zásadná otázka: kto bude potrestaný?

Fantastická paródia na politické dianie sa nekončí, ale naopak, dostala novú dynamiku. Výsledkom byrokratickej sabotáže proti dodávke vakcíny – ktorá mohla zachrániť množstvo ľudských životov, ale namiesto toho bola ponechaná v sklade, údajne pre chýbajúce dáta – je medzinárodné fiasko, keď pre nedodržanie podmienok zmluvy musí Slovensko vakcínu vrátiť.

*

Slovenský ústav nie je jediný, kto spochybnil ruskú vakcínu. Brazílsky výrobca Sputnika V hovoril o inej teplote skladovania

https://dennikn.sk/2344464/slovensky-ustav-nie-je-jediny-kto-spochybnil-sputnik-v-brazilia-riesila-ze-ich-verziu-vakciny-maju-skladovat-pri-inej-teplote/

8.4.2021

Keď prestížny časopis Lancet zverejnil, že ruská vakcína Sputnik V má účinnosť 91,6 percenta pri zabránení symptomatickému priebehu koronavírusu, viacerých aj z vedeckej obce to príjemne prekvapilo. Išlo o predbežné výsledky štúdie. Tento článok podľa odborníkov zmiernil obavy, ktoré sprevádzali očkovanie touto vakcínou.

Ruský fond žiada Slovensko, aby vrátilo vakcíny Sputnik V

ŠÚKL podľa fondu porušil zmluvu.

8-4-2021

Slovensko podľa Ruského fondu priamych investícií (RDIF), ktorý zodpovedá za marketing vakcíny Sputnik V v zahraničí, porušilo kontrakt na dodávku tejto očkovacej látky. Fond preto požiadal slovenskú vládu, aby vrátila zásielku vakcín Sputnik V, uviedla vo štvrtok (8. 4.) agentúra Reuters.

RDIF podľa agentúry TASS oznámil, že Štátny ústav pre kontrolu liečiv (ŠÚKL) porušil zmluvu tým, že zadal testovanie zásielky vakcín Sputnik V dodaných na Slovensko laboratóriu, ktoré nie je súčasťou siete oficiálnych laboratórií Európskej únie, hoci táto sieť laboratórií je dostupná a označil to za „akt sabotáže“.

www.ta3.com/clanok/1204309/sputnik-je-na-slovensku-v-kosiciach-pristalo-lietadlo-s-ruskou-vakcinou.html

*

TAKTO VYNIKOL NIKÝM NEOČAKÁVANÝ NEFÉROVÝ BIZNIS – PRVÝ PO ZÁNIKU SLOBODNÉHO TRHU V EURÓPE:

Prísť by mali dva milióny vakcín

Ak sa dodržia termíny a množstvá, podľa premiéra bude môcť Slovensko na základe Sputnika V zrýchliť tempo očkovania o viac ako 40 %. Aktuálne na košickom letisku pristála februárová dodávka 200-tisíc vakcín pre 100-tisíc ľudí. Celkovo má na Slovensko prísť dva milióny vakcín. Zmluvu s ruskou stranou podpísali v sobotu, a podľa ministra zdravotníctva Mareka Krajíčho je mimoriadne férová.

„Bol by som naozaj veľmi rád, aby nikto nerobil z tejto otázky politiku,“vyhlásil Matovič, Covid si podľa neho nevyberá ani západ, ani východ. Pri vakcíne ani liekoch by sme sa podľa neho nemali pozerať na to, z ktorej geopolitickej strany prišli.

Zhrnutie a záver:

urobte si sami: vakcíny sa vrátia dodávateľovi, poškodilo sa meno dodávateľa i schopnosti Slovenskej republiky samostatne dovážať a ľudia chorejú a umierajú ďalej.