SATIRA NA AKTUÁLNU TÉMU

Nie, nedá sa na túto vládnu politiku reagovať inak ako satirou! Spolok národohospodárov trpí nepredstaviteľnou bolesťou, keďže vidí, kam sa to všetko na Slovensku uberá. V iných krajinách riešia vlády pomoc vlastnému obyvateľstvu po prevalených vlnách kovidovej pandémie a následnej súčasnej i zimnej „víchrici cien“ a logistických dodávateľských paník praktickými opatreniami.viď odchádzajúca vláda Českej republiky. Pomoc občanom štátu je skutočná a z fondov obnovy sa stávajú fondy rekonštrukcie sociálne a infraštruktúrne poničených krajín.

Iba vláda štyroch milionárov tu na Slovensku sníva svoj reformný sen a už to komentátor istého sociálneho média nazval, že to je „zle pochopená náboženská reformácia“, čo činia. Pretože toto už zďaleka nie je o spoločnosti a o ekonomike Slovenska, čo sa chystá… …vie niekto vysvetliť, či ide o liberálny fundamentalizmus, matovičo-hegerovský populizmus, alebo diletanstvo všetkých zúčastnených?

Keďže často ani poslanci NR SR presne nevedia, čo sa to v tých reformách chystá a keďže „outsideri“ mimo straníckych skupiniek tiež nič poriadne okrem všemúdrych masmédií hlavného prúdu nedokážu pozisťovať, ťažko sa k hlásaným reformám a ich dopadom dá vôbec diskutovať a nie ešte protiargumentovať. Než ale prečítate tú satiru, poskytnime :

VAROVANIE

Spomeňme si, ako rýchlo a bez všeobecných diskusií sa „zmajstroval“ ten Plán Obnovy posielaný do Európskej Komisie. A ako sa sľubovalo, že všetko bude predmetom diskusií a optimalizácie. Pripomeňme, že potom sme Slovensko boli medzi prvými krajinami, teda „premianti sme boli“, ktorým prišla Uršula z Bruselu priamo požehnať ich Plán a prisľúbila peniaze. Pripomeňme, že zo sľúbených či požadovaných miliárd Eur na Plán obnovy Slovenska nakoniec bolo IBA 6,8 miliardy Eur aj to na šesť rokov, teda s možnosťou čerpať každoročne maximálne jednu miliardu Eur pre potreby PLÁNU. A pripomeňme ešte, že

PODMIENKOU PRE VYPLATENIE EUR Z FONDU OBNOVY PRE SLOVENSKO BOLI REFORMY !

...a bolo jedno, aké reformy. Jednoducho reformy v školstve, v zdravotníctve, v právnom štáte (teda súdnictve) a zamerané na životné prodtredie ( v preklade ministra životného prostredia SR reforma národných parkov).

Veď aj preto premiér SR Heger kričí: „„Reformy nemôžu neprejsť. Spreneverili by sme hlasovanie národnej rady voči programovému vyhláseniu vlády!“ ( link:) https://spravy.pravda.sk/domace/clanok/604839-heger-ak-by-reformy-nepresli-bol-by-to-vysmech-obcanom-do-tvare/ A my sa vlastne pýtame, ktože kto za to programové vyhlásenie hlasoval? Opäť poslušní poslanci – štátni zamestnanci Národnej Rady SR zo štyroch koaličných strán. A prečo?

Lebo to boli požiadavky plnenia Plánu obnovy, aby Brusel mohol „poslať peniaze“.

Ale iný člen štvorkoalície štyroch milionárov dnes tvrdí: „Nemôžeme od stola urobiť reformy, rozvrátiť regióny. Celé regióny povstanú. Robím to v prospech tejto koalície a nie opozície,“ viď Boris Kolár v linku:

link https://spravy.pravda.sk/domace/clanok/604948-kollar-zachranujem-tuto-koaliciu/ dnes 25.10.2021

A opäť citujme :“Pritom zdravotníctva a súdna reforma majú celkom naponáhlo. Ak ich parlament neodsúhlasí do konca roka, príde Slovensko o vyše miliardu z európskych peňazí.“ link ten istý. A dodáva sa: „Aj Lengvarský (minister zdravotníctva SR) pripúšťa, že v prvom rade pôjde o transformáciu lôžok“. To jeho kolegyňa z ministerstva vnútra usilovne prepracúva už koľký raz „súdnu mapu“. V čase, keď súdy a právny štát na Slovensku stoja v zápche. Pre valiace sa kauzy, spisy, súdy, procesy…

A ešte raz aby sa to dobre pochopilo: Nejde o reformy samotné. Nejde o lepšie fungovanie. Ide o peniaze z Fodnu obnovy: Ako píše bloger Kormidlo dnes 25.10.2021 v Pravde:

Zdravotníctvo a súdna reforma majú celkom naponáhlo. „Ak ich parlament neodsúhlasí do konca roka, príde Slovensko o vyše miliardu z európskych peňazí.“

Tak ako, čitatelia? Čo ešte potrebujete pre dobrú satiru, z ktorej vás nerozbolí ani hlava ani brucho? Isteže, radšej satirické porovnania pomocou nevinných autorských fotografií tu dolu pod článkom. Príjemnú zábavu!

POUČENIE Z HISTÓRIE SLOVENSKA

Na Slovensku mohlo byť v stredoveku oveľa, oveľa lepšie. Mali sme pracovitý ľud, v zemi sa skrývalo obrovské množstvo nerastného bohatstva, ktoré sme sa už naučili ťažiť a spracúvať. Ani jazyk tak neťažil: kto hovoril po slovensky, kto latinsky, kto nemecky, dolu po maďarsky, hore poľsky…jedinou pliagou čo Slovensko znášalo a čím trpelo, bol boj reformácie a protireformácie. Trval storočia. Zničil Slovensko.

Zastavme ich bratia, však sa oni stratia….

redakcia

Priložený fotofejtón satiry autora PZV

Keď Plán obnovy začína a propaguje sa… (neškodná komunálna kritika z Petržalských ulíc)
…a takto Plán obnovy skončí…. (neškodná komunálna kritika z petržalských ulíc na tom istom mieste o mesiac)
Keď sa reforma na Slovensku vydarí a pôsobí veľmi efektívne ( peniaze už pretiekli správnym smerom a vodiči isteže vedia kam zaparkovať svoje autá ( neškodná komunálna kritika z Petržalky)… ozaj, a kde je teda ten Parkplac?
Prvý reformný krok podľa Plánu Obnovy
…a čo po reforme zostalo keď dôjdu peniaze… (neškodná komunálna kritika …mohylky?)

refromné krmítka (lebo niektoré vtáky nie sú vítané…)
A dosť extrémistická výzva včielok v Petržalke …(čo zostalo z reformy trávnika…)

Prosím pri smiechu pozor na uchechtanie sa, bude ešte horšie, toto bol iba skúšobný polygon slovenských reformných úsilí…