Ilustračná fotokoláž autora s vlastným dizajnom

„Robíme len to, čo vieme“, tak toto priznanie dua Igor Matovič a Boris Kolár priamo počas tlačovky ku rozdávaniu päťsto miliónov Eur vraj dôchodcom, ale v skutočnosti zatváraným prevádzkam počas „lockdownu“, bolo ozaj pravdivé a úprimné. Pochváľme ich za to.

Vo všetkom ďalšom ich už niet za čo chváliť. Ani politických reprezentantov štvorkoalície, ktorí tento nedomyslený diletantský projekt podporujú, alebo aspoň neodsudzujú.

Pretože vôbec nejde o zaočkovanie dôchodcov…

Vopred sa dá súhlasiť iba s opozičným návrhom, že dôchodcom by mala vláda už teraz pri skutočnej vlne zdražovania všetkého povedzme tých 500 eur na osobu jednorazovo vyplatiť: ale v hotovosti a to tak, aby tú jednorazovú sumu dostal každý dôchodca tam, kde „mu chodí výplata penzie“.

V skutočnosti ide o „helikoptérové peniaze“ vyvolávajúce vysokú infláciu

Vo svete ekonómov sa to, čo predstavili verejnosti na Slovensku dvaja čelní predstavitelia vlády a zákonodarného zboru Slovenskej republiky,  označuje pojmom „helikoptérové peniaze“. Experti len ako extrémnu možnosť pri poklese rastu HDP a v kríze ekonomiky  predpokladali, že sa nejaká centrálna banka alebo vláda nejakej veľmoci odhodlá k tomu, aby takýmto nástrojom neadresného rozsievania skutočných financií medzi obyvateľstvo  vyvolala okamžitú zvýšenú spotrebu a tým oživenie ekonomiky ( štátu, kontinentu, globálne).

Pôvodná idea „rozdávania peňazí“ obyvateľstvu presne za účelom konzumácie a teda zvyšovania spotreby a rozhýbania financiami krajiny sa nakoniec nestretla s porozumením. Najmä preto, že nebolo úplne domyslené, či by peniaze boli naozaj „rozdávané“ bez nároku na ich vrátenie, teda nebolo isté, či pôjde o skryté úverovanie, alebo míňanie. A už vôbec nebolo jasné, ako sa tie peniaze v tak masovom rozsahu budú „rozdávať“, teda distribuovať a teda komu a koľko presnejšie. A aký to bude mať merateľný efekt na spotrebu a potom oživenie ekonomiky samej. Odborne sa to zamietlo ako nebezpečný extrémizmus. A preto zostal i ten názov „helicopter Money“ ( správne by malo byť v slovenčine  „peniaze z vrtuľníka“, presne ako je to znázornené na ilustračnej koláži autora).

Slovenskí politickí dobrodruhovia si to riskli. Veď iné ani robiť nevedia, priznali sa

Keď „niečo nejde“, tak ostrieľaní slovenskí podnikatelia vedia, že je to iba vec „výšky peňazí“. Inými slovami, skorumpovať sa dá doslova všetko a každý. V tomto prípade  teda nezaočkovaní dôchodcovia. Mysleli si.

Bolo by zaujímavé odpočúvať v „konšpiračnej izbe“ týchto našich dvoch politických lídrov, ako sa rozvíjal medzi nimi dialóg, kým prišli a sformovali tú verziu, s ktorou vyšli von na verejnosť 26. novembra 2021. Neuveriteľná hlúposť sa stala realitou: Na tlačovej konferencii vystúpil minister financií slovenskej vlády a predseda slovenského parlamentu a popri omáčke rečí o pomoci a boji proti kovidu vlastne vyhlásili, že „darujú peniaze“ tým všetkým doteraz nezaočkovaným seniorom, ak sa dajú zaočkovať až do tretej dávky vakcíny a „na oplátku“ za to dostanú päťstoeurovú poukážku na nákupy a spotrebu vo vybraných prevádzkach služieb gastronómie, služieb a kultúry. Takto vraj motivujú (to je cudzie slovo, po slovensky: nabláznia) tých zhruba 380 tisíc Slovákov nad 60 rokov, čo sú nezaočkovaní. A prirodzene „zachránia tým“ finančne krvácajúce odbory gastronómie a služieb (HO-RE-CA hotely reštaurácie a kaviarne), celú oblasť služieb ( kaderníctva, masážne prevádzky, manikúry&pedikúry atď) a celú prezentačnú kultúru ( divadlá, kiná, gelérie, múzeá, podujatia).

Vychádzajú z krutej slovenskej reality: Päťsto Eur (500,00 eur) je veľmi podstatná suma pre každého slovenského seniora ( pokiaľ nezbohatol na privatizácii či ako štátny zamestnanec vo vysokej funkcii). Takú často ani za mesiac nedostane…

A ako si to predstavujú naši lídri? Senior nad 60 rokov sa dá zaočkovať, proces je však pomerne zdĺhavý, tri dávky časovo dnes vychádzajú na 6 až 8 mesiacov. Potom dostane 500-eurový poukaz ( ešte nie je jasné ako, ale informačne a mobilovo zdatným predstaviteľom vlády sa najlepšie pozdáva variant, že každý dostane do svojho „hjuavei“ svoj „kjúár“ kód. No, už vidíme tie babky a dedkov po vidieku, ako húfne nakupujú na Vianoce svoje prvé inteligentné mobily s obrazovkou pre QR-code.  A môže sa začať veľká spotreba: Očkovaní nad 60 rokov môžu rozdávať QR-kódy svojim deťom, vnukom, príbuzným, a tí môžu postupne spotrebúvať darované financie vo vopred určených oblastiach, kým to všetko neminú.

…A začne sa „veľká žranica“

Časový harmonogram vychádza tak, že ak už niekto teraz absolvuje tretiu dávku, mohol by už po Novom roku očakávať svoj „kjúár“kód. Ostatní postupne, až niekde v rozseve času do júla – augusta 2022.

Suma pol miliardy Eur (pre predstavu: 500 000 000,00 Eur) vraj „nie je problém“. Pre ministra financií asi nie. I keď je to na počudovanie. Pre „seniora“ s ročným príjmom možno sotva šesť tisíc Eur a mesačne sotva tých 500 Eur je to krásna suma. Na tej tlačovke z úst ministra financií SR doslova zaznelo, že „peniaze nie sú problém“, že „ich  v kase máme“. A to prehlásil v čase, keď nie je jasný štátny rozpočet na rok 2022 a máme hlboko rozvrátenú bilanciu príjmov a výdajov, pričom sme zadĺžení už na viac ako 60 miliárd Eur.

Niet čo dodať.  Nechcite naozaj odbornú oponentúru. Pri ľudovo populistickom ideovom zámere sa na to môže chytiť ozaj každý.

Otázka znie: Či na toto skočia naozaj slovenskí seniori narodení okolo roku 1960, či pred rokom 1960, ktorí už majú dostatok a dostatok skúseností so sľubmi v oboch politických režimoch?

Iná otázka je, čo to urobí s ekonomikou Slovenska. So štátnym rozpočtom 2022. S infláciou, pretože ekonómom je do očí bijúce, že toto budú skutočne inflačné peniaze.

A iba tak na záver: či bude naozaj zaočkovaných „na konci snaženia“ ten zhruba jeden milión osôb navyše, ako si to cielene sľubujú lídri,  a či vôbec bude ešte v júli 2022 potrebné vykazovať takúto zaočkovanosť.

A čo bude ďalej, keď to nepôjde?

Malý záver: Keď to nejde, tak to nejde. V kultúre podnikavcov, akú sme si na Slovensku vybudovali za ostatných 30 rokov, je prvým krokom zastrašovanie a vyhrážanie sa. To už sa odohralo. Druhý krok je vytasenie vejára bankoviek s výstrahou, že „toto je ponuka, ktorá sa neodmieta“. Tretí a záverečný krok je vytasenie pištole a drsné prinútenie. Alebo poslanie „hlavohrudí“ na tých, čo ešte stále nechápu, že „ponuka sa neodmieta“…

To nemá nič spoločné s pomocou preočkovanosti ani s pomocou dôchodcom či gastro-službám a kultúre.

Zaznamenávam skutočnosť, že keďže ide o „peniaze pre seniorov“, všetci sú vo vyjadreniach akísi opatrní. Isteže, „seniorov“ je poldruha milióna a je to neuveriteľná voličská sila. Azda nik nevidí, ako z toho trčí Matovičova manipulácia? Veď koľko už bol tých bombastických marketingových vyhlásení: 43,8 miliardy z Bruselu, „atómová bomba“ na kovid, dva milióny Sputnikov, daňovoodvodová reforma. Naozaj to nik neprehliadol?

Príslušné pramene a linky:

https://nazory.pravda.sk/analyzy-a-postrehy/clanok/608698-megalomanski-politicki-babraci/

Názor P.Weissa v Pravde: Megalomanskí politickí babráci….

„ … Megalomanský komplex Igora Matoviča sa druhýkrát naplno prejavil 6. novembra 2020, keď povedal: „Ponúkneme k slobode inú, úspešnú cestu voči iným krajinám EÚ. Celoplošným testovaním sme doslova objavili atómovú bombu proti koronavírusu….“ 

Ing.Peter Zajac-Vanka, 30.11.2021