na margo: Vláda ( dočasná, neschválená…) predstavila dnes 4.10.2023( tj. štvrtý deň po voľbách! )opatrenia za skoro 10 miliárd. V hre sú nové dane, vyššia DPH aj škrtanie dôchodkov, celková hodnota 10 miliárd eur len pre 2024!

Foto: prevzaté z  TASR,  Jaroslav Novák,4.10.2023 – všimnime si ten diktátorský prstík neúspešného premiéra…ale dovtedýýýýý…

Už som reagovať nechcel, ale toto je ako keď Vám drony letia nad hlavou a chystajú sa zničiť vám vaše peňaženky, vaše úspory…lebo veď iba o tom to je..Ing.Peter Zajac-Vanka, 4.10.2023 o 22:00 h

ešte motto: mňa do toho nič, nie som víťazom volieb, ale taká maličkosť: rokuje sa o zostavení koalície do novej vlády po voľbách, príde neúspešný premiér odmietnutej „vlády prázdnin a dovoleniek“ a tvrdo tresne na stôl opatrenia pre budúcu vládu, vraj od „vlády odborníkov“ čo tu trvala 132 dní…nič? netrklo vám? No dal na stôl rámec, finančný rámec, nad ktorým by sa „doma“ pohádali aj milujúci manželia, nieto ešte zostavovatelia budúcej vlády SR, ktorú chcú niektoré kruhy „odstreliť“, hodili bombu a tu ho máš, teraz sa hádajte! Bez ohľadu na to, že ctené slovenské voličstvo, tých tri milióny ľudí, by si mali hneď pozrieť volebné programy a sľuby a skonštatovať:

Ale o tom sa pred voľbami NEHOVORILO! NIK PO NÁS NECHCEL, ABY SME SI UTIAHLI OPASKY O DESAŤ MILIÁRD EUR!

„Pikantné je načasovanie. Tesne po voľbách. Zdá sa, že dátum bol vopred dohodnutý…“. z článku Igora Daniša 4.10.2023 v Pravde som síce „odpísal“ tú vetu vysvetľujúcu kontroly na hraniciach pred migráciou od susedných štátov, ale hodí sa i na ten termín „nadiktovania“ novej vláde, čo má robiť v ekonomike.

a teraz prameň https://ekonomika.pravda.sk/ludia/clanok/683836-vlada-predstavila-opatrenia-za-skoro-10-miliard-v-hre-su-nove-dane-vyssia-dph-aj-skrtanie-davok/ z Pravdy, písal Ján Beracka:

Ministerstvo financií pod vedením Michala Horvátha pripravilo šetriace opatrenia, z ktorých, ak bude chcieť, si môže budúca vláda vyberať. Isté je, že nech už akákoľvek vláda vznikne, bude musieť šetriť.

Ministerstvo financií SR prepočítalo, že na to, aby boli verejné financie bezpečne udržateľné, bude potrebné prijať opatrenia v hodnote piatich percent HDP, čo je zhruba šesť miliárd eur. Balík takzvaných lego kociek, ktoré ministerstvo pripravilo, má celkovú hodnotu takmer desať miliárd eur.

Vláda( tá budúca?! – pozn.) si teda úlohu splní v prípade, že uskutoční v priemere dve z troch opatrení. Môže sa pritom rozhodnúť, či sa bude viac opierať o škrty vo výdavkoch, alebo o zvýšenie príjmov. Každé z riešení má svoje výhody a aj nevýhody, no ministerstvo sa pri vyčísľovaní efektov díva predovšetkým na vplyv na štátny rozpočet.

Ale veď…

„Dokument s názvom Návrh na ozdravenie verejných financií pritom nie je žiadnou záväznou reformou, je to materiál, ktorý budúcej vláde ukazuje, kade by sa mohla vydať pri ozdravovaní verejných financií.“ Pozn.: ..a vypracovali ho tí istí „odborníci“, ktorí „sedeli“ doteraz na vládnych stoličkách …a asi mali ruky založené, že s tým predtým nič neurobili, až teraz mudrujú…

My nič, my muzikanti…

„My sme to nemuseli robiť, ale chceli sme pomôcť budúcemu premiérovi a ministrovi financií,“ poznamenal Ľudovít Ódor.

„Vláda má podľa neho možnosť vybrať si pre seba najlepšiu cestu. Michal Horváth hovorí, že tieto opatrenia umožňujú novej vláde pracovať so skalpelom. Ak ale budúca vláda konsolidáciu zanedbá, bude potrebné do rúk zobrať sekeru.“( sic!-pozn.red.)

…ále nié, my to leeen v dóbróom!

„Autori opatrení nepriblížili ako by konsolidovali oni. „My nebudeme hovoriť o tom, ako by vyskladali konsolidáciu,“ povedal Ódor s tým, že vláda nechce vstupovať do rokovaní o formovaní vlády.“

A tak

Vláda odborníkov pod vedením Ľudovíta Ódora vidí najväčší priestor na strane zvyšovania príjmov spôsobom, ktorý označuje za „menej škodlivý pre ekonomiku“. Balík týchto opatrení má celkovú hodnotu 3,16 miliardy eur.

Poznámka: Preložené voličom: Teda zvyšovať dane, dane a ešte raz dane…

„zacielenie sociálnych výdavkoch“ ( čítate správne, ani slovenskú gramatiku to neovláda…)

Druhá najvýraznejšia skupina opatrení sú v zásade škrty v sociálnych výdavkoch, ktoré sú eufemizmom označené ako „zacielenie sociálnych výdavkoch“. Pravdou je, že úpravy mnohých dávok sa nedotýkajú sociálne najslabších obyvateľov. Dopad šetrenia práve na nich sa vláda snaží do veľkej miery zmierniť. Návrhy opatrení v oblasti úpravy sociálnych výdavkov dosahujú súhrnnú výšku necelých 2,3 miliardy eur.

Poznámka hneď k nadpisu: vyššie zdanenie negatívnych externalít: No tak zdaníme Ukrajinu!

Treťou zo siedmich veľkých skupín opatrení je vyššie zdanenie negatívnych externalít. Opatrenia z tejto skupiny by mohli znamenať konsolidáciu v hodnote 1,37 miliardy eur. Za negatívnu externalitu sa považuje spotreba, prípadne správanie, ktoré so sebou nesie nejaký nepriaznivý jav pre spoločnosť. Negatívne externality má napríklad pitie alkoholu, prípadne fajčenie. Fajčiari a konzumenti alkoholu sú pre štát ľahký cieľ a sprísnenie daňového režimu ich neobchádza ani tentokrát. Výhodou tejto sady opatrení je, že štát určite získa nejakú hodnotu. Buď občania obmedzia škodlivé správanie, alebo štát získa viac peňazí do rozpočtu.“

Poznámka: A kto tu už v Európe najviac dva roky „čmudí“? Nie, fajčiari to nie sú!, to stotisíc ton spálenej nafty denne v bojových motoroch a lietadlách, to desiatky ton denne spalín z výstrelov zbraní, nábojov, rakiet, mín, …a to všetko nám to sem zanáša počasie z bojísk

Všetky ostatné skupiny opatrení sú už svojim rozsahom pod hranicou jednej miliardy, to už je maličkosť

Všetky ostatné skupiny opatrení sú už svojim rozsahom pod hranicou jednej miliardy, hoci návrhy na „efektívnejší spravodlivejší a jednoduchší daňovo-odvodový systém“, aj opatrenia na „zoštíhlenie zamestnanosti vo verejnej správe“ sa svojim rozsahom k tejto hranici blížia. Prvá skupina opatrení vo veľkej miere opäť zvyšuje dane, druhý blok škrtov hovorí o tom, kde by štát mohol prepúšťať.

Ďalšie dva bloky sú už výrazne menšie. Ministerstvo financií pripravilo revíziu dotácií a identifikovalo tie, ktoré považuje za neefektívne. Týmto spôsobom chce získať takmer 350 miliónov eur. Ďalšie rezervy chce ministerstvo nájsť v efektívnejšej prevádzke. Takto by štát mohol získať takmer štvrť miliardy eur.

Všetky tieto bloky spolu tvorí zhruba stovka opatrení. Pozrite sa na to najdôležitejšie, čo jednotlivé bloky opatrení obsahujú.

Záverečný komentár

Očakával som nejaké tie „štorce“ od urazených, očakával som míny v „zásuvkách“, no ale toto je ako masívny útok dronov, po ktorých bez jedinej zmienky, že sa o tom hovorilo pred voľbami, slovenský ľud „vycáluje“ desať miliárd „na záchranu prieserov minulých vlád.

Pán JUDr.Róbert Fico, neberte to!

Dobrozdanie:

Stačí predsa zmeniť rámec riešenia problému z tej situácie:

1.Financie sa dajú konsolidovať aj tým, že sa „zoberie“ do rúk štátny rozpočet a zoškrtajú sa všetky položky výdavkov na zbrojenie (žiadne 2 percentá HDP!), zoškrtajú sa výdaje na „dotovanie“ zahraničných korporácií investujúcich na Slovensku, zoškrtajú sa položky na pomoc Ukrajine a položky nevyvolávajúce multiplikačný efekt na rast ekonomiky.

2. Ešte stále možno prevziať úvery na investície do produkcie v rukách štátu, ktoré prinesú finančné prostriedky v ďalších rokoch do štátneho rozpočtu, niečo hneď (energetika), niečo podľa hospodárskeho plánu.

a to sú len dva smery toho iného rámca, v ktorom možno rozmýšľať. Do toho rámca patrí aj prešetrenie hospodárskej zodpovednosti predchádzajúcich vlád a postih ich členov, nuž ale to je iná oblasť.

Ing.Peter Zajac-Vanka, 1955