Portrét Ján Zajac Vanka z roku 1946
Áno, tá biela budova na Záhradníckej ulici v Bratislave bola postavená ako investícia VHJ Hydinársky priemysel, presťahovali sa sem z budovy na Gottwaldovom námestí, kde bol i výťah „paternoster“. Dnes je v budove na Záhradníckej Sociálna poisťovňa… je tu otcova kancelária, kde boli porady ku riadeniu národných podnikov hydinárskeho trustu…áno, trust bolo organizačné definovanie podnikov tohto typu na Slovensku i za socializmu. foto Japonský „sexátor“ mal vlohy rozlíšiť „kohútika od sliepočky“ už v 1.deň života kurčaťa, to boli kooperácie… ženy balili mrazenú hydinu do cryovac sáčkov – názov Unigal vznikol samozrejme ako obchodná značka v 1968 a používal sa pre exportné účely

Porada na generálnom riaditeľstve Hydinárskeho priemyslu – keď zasadali námestníci, riaditelia jednotlivých národných podnikov aj riaditelia kooperujúcich podnikov

farmy na produkciu kuracieho mäsa – Cífer a Tomášovce …a nik sa nepozastavoval nad tým, že sú to „brojlery“, teda rýchlo vykŕmené sliepočky – bola to stratégia zabezpečiť výživu obyvateľov Československa, niektoré šarže išli na export – osobne si ich napríklad cez Koospol PZO preberal monsieur Tabarrah, najväší nákupca z Libanonu

chov vodnej hydiny – Alžbetin Dvor – patril podniku Štátne rybárstvo Stupava, trustový podnik ( lebo ryníky a vodná hydina, to patrilo k sebe) a je tu i farma Lieskovec, Podunajské Biskupice, Hydinársky štátny majetok Bratislava, tiež patril do trustu podnikov

triediarní vajec bolo po Slovensku veľa – boli okresne usporiadané – veď platilo heslo JEDNO VAJCE DENNE!

veľmi populárny slogan hydinárskeho priemyslu v 70. rokoch – Trochu z histórie: V roku 1945 nedošlo v organizácii obchodu s konzumnými vajciami a jatočnou hydinou v súvislosti s oslobodením ku zmenám. Vojnové udalosti však natoľko narušili produkciu konzumných vajec a jatočnej hydiny, že nákup vajec v rámci dobrovoľnej ponuky klesol a nepokryl ani potrebu zdravotníckych zariadení. Povereníctvo výživy ČSR v roku 1946 preto riešilo situáciu rozpisom povinných dodávok konzumných vajec. Pre hydinu povinné dodávky neboli stanovené. V roku 1947 bol systém povinných dodávok postavený na nové základy. Namiesto 84 poverených obchodníkov s konzumnými vajciami bolo zriadených 28 zberní vajec. Obvod každej zberne zahŕňal 3 až 5 okresov.
V súvislosti s týmto usporiadaním sa prešlo od roku 1948 k nákupu vajec na kg ( na váhu), prikročilo sa k presvecovaniu vajec, k triedeniu a k ich akostnému značkovaniu.V  súvislosti s vytvorením jednotného systému veľkodistribučného článku s potravinárskymi výrobkami v roku 1948 vznikol Veľkodistribučný podnik (VDP), do ktorého sa začlenil i NUPOD (družstevná organizácia Nákupná ústredňa potravných družstiev ( NUPOD) v Bratislave) so svojimi zberňami vajec.
Riadenie nákupu, opracovania, skladovania a distribúcie vajec prevzalo z VDP v roku 1949 Družstvo pre hospodárenie s poľnohospodárskymi výrobkami ( DHPV), ktorého hlavnou náplňou bolo zabezpečovanie výkupu rastlinných a živočíšnych produktov.Zberne vajec boli v roku 1951 znárodnené a do konca roku 1955 dobudované v počte 31
.Už v 1962 ročný objem opracovania vajec bol 60 – 90 mil kusov, Nárast počtu triediarní a výsad vajec neustále rástol, zotrvačne ešte možno zaznamenať rok 2005, tu sa začal rapídne už v podmienkach trhovej ekonomiky znižovať výsad vajec. ku koncu marca 2005 ich predali producenti celkom 167 mil.kusov a produkcia upadala…

To všetko odniesol čas, dnes zostávajú spomienky pamätníkov… snímka je z avíza internetovej audiorelácie v Slobodnom vysielačí B.Bystrica z 28.7.2020 Klub národohospodárov Slovenska

link https://hearthis.at/slobodnyvysielac/klub-narodohospodarov-77-2020-07-28/

reprezentačná expozícia Hydinárskeho priemyslu na medzinárodných veľtrhoch SALIMA Brno, kde vedľa nebola konkurencia, ale spolupracujúci Drůběžársky průmysl zastrešujúci podniky z Čiech a Moravy, obe VHJ exportovali cez PZO KOOSPOL Bratislava

sortiment baleného hydinového tovaru mrazeného na export i domáci trh z hydinárskeho priemyslu ČSSR

čistý export mrazených moriek do EHS, balené v tzv.Cryovac sáčkoch, čiže pri šokovom zmrazení zmrštiteľný obal, morky pekne adjustované, „drilovaním“ – sáčky i postup balenia boli kooperácie s Nemeckom

otcovi nikdy „nevedeli“ dať plné občianske priezvisko ZAJAC VANKA, ale zato ho častovali titulom inžinier, ale nebol ním, pretože neskončil VŠE v Bratislave a oženíl sa…inak, bol štatutárnym zástupcom generálneho riaditeľa a to v časoch, keď už Studený nebol GR a GR Ivanička nemohol plniť funkciu – jednoducho ako ekonomický riaditeľ bol „chlapec pre všetko“…P.Lackovič bol výrobný námestník, Ing.M.Martinka bol obchodný riaditeľ
tak tuto máte tú komplexnú informáciu o produkcii VHJ Hydinársky priemysel, hydinársky priemysel bol komplexne riadený s plošným pokrytím pre spotrebu obyvateľstva po celom Slovensku, boli tu národné podniky Západoslovenské hydinárske závody, Stredoslovenské hydinárske závody, Východoslovenské hydinárske závody, Hydinársky štátny majetok, bolo 11 jatiek pre hydinu
( i zverinu) a bolo 8 závodov kombinátneho typu.

článok k 30.výročiu vzniku VHJ Hydinársky priemysel národný podnik

článok ku 30.výročiu s históriou rozvoja hydinárskeho priemyslu na Slovensku… málo sa spomína fakt, že do roku 1969 oborový podnik VHJ Hydinársky priemysel Bratislava riadil aj všetky české a moravské hydinárske podniky a tých bolo sedem. Delimitácia do Drůbežárskeho průmyslu prebiehala v roku 1969 a robil ju Ján Zajac Vanka

článok o transformáciách z 1988, je to pekne vysvetlené i so zmenami v podstate podnikov a zmenou na samostatné štátne podniky, otec už bol na dôchodku, ale poverili ho ako štatutárneho zástupcu – povolali naspäť a nielenže to plnil, on musel aj ako posledný zamestnanec VHJ dať sám sebe výpoveď – až potom sa vrátil do dôchodku…

…a to už bolo pritom „nakročené“ do špičky potravinárskeho priemyslu, lebo sa neprodukovali iba mrazené a chladené hydiny, ale aj polotovary, dávno aj konzervy, sputili sa produkcie polotovarov pre mikrovlnné rúry, robili sa samostatné diely kalibrované pre grilovanie – prsia, stehná, priemysel mal “ našľapnuté“ k európskej špičke… a otec z toho dobrý pocit nemal…

informácia o HP GR v angličtine

vďaka Ti, otec – a vďaka vám všetkým, tvorcom socialistickej ekonomiky na Slovensku…tie časy sú už minulosťou
to už je rok 2006, otec mal 79 a jazdili sme spolu po Slovensku i po Čechách, nezaprel sa ako ekonomický riaditeľ a kade sme išli, tam spomínal, koľko zainvestovali do výroby, vedel miesta fariem, podnikov…nemal som tú silu povedať mu, že mnohé už neexistujú…na príklad Drůbež Vodňany podnik v Juhočeskom kraji existuje dodnes, tam sme boli…

“  Prichádzame o pridanú hodnotu, o pracovné miesta a v konečnom dôsledku o potravinové sebavedomie. Prežilo len zopár spracovateľov a zúžil sa aj okruh chovateľov hydiny. „ …“slovenská produkcia hydiny v posledných rokoch kolíše od 77– do 80-tisíc ton ročne.