Ako dojemne sa štát postaral o to, aby podniky nemuseli zatvárať a ísť do krachu: Povolil prácu z domu, teda „home office“ , ako sa hovorí ľudovo írečito po slovensky „onlajn“ (on-line, angl.).

Lepší dôkaz, že Slovensko je kolóniou Západu sa ani nedá dodať: Vláda Slovenskej republiky vyhovela požiadavkam nadnárodných korporácií a firiem, ktoré tu na našom území ťažia zisky a „fajnúčko“ pracujú predovšetkým „on-line“ vo vysokých administratívnych budovách ako biznis-centrá, obchodné centrá, ale nakoniec i celá štátna správa prešla skoro komplet „digitalizáciou“, takže nemá problém riadiť veci úradné „onlajn“. Ono sa tu ukázalo i pri testovaní a poradovníkoch na očkovanie proti koronavírusu: Babka z dedinky mimo siete internetu „nemá nárok“ ísť sa testovať a bohvie či si na ňu spomenie „preceda“ teda richtár dediny. Nemá internet aj keby „sieť už bola natiahnutá“. Ale nemá ani „ajpod“ ak aj má mobilný telefón. Je mimo dohľadu. A to sme vraj v 21.storočí jedna „veľká globálna dedina“.

Takže banky, firmy, obchodné podniky, dokonca i časť výroby a obchodné siete, to všetko je šťastné, že môžu pracovať „onlajn“. Lenže čo tie pracovné pozície a tá fyzická práca, kde sa pracuje so živými zákazníkmi, kde beží materiálna výroba?

Naši bratislavskí papláši asi ani netušia, že v 21.stotorí ešte stále niekto pracuje v osobnom kontakte s inými ľuďmi, so zákazníkmi (čože, ono ešte všetko zakázané nebolo?!) a že je priveľa pracovísk možno len lokálneho významu, kde treba miesiť cesto na chlieb, stáť pri pečení a odbere rožkov, kde treba kŕmiť zvieratá, kde treba povedzme čo i len ošetrovať pacientov.

Za všetky prípady to bolo výstižne pomenované v článku Jozefa Sedláka v Pravde z 10.januára 2021 s názmo „Kravu on-line nepodojíš. Vidiek je na vírus citlivejší ako mestá, práca z domu ho nespasí“ viď https://ekonomika.pravda.sk/ludia/clanok/574031-kravu-on-line-nepodojis/ kde je tá myšlienka dovedená do absurdna: cit „Práca z domu pre farmárov? Zabudnite. Hoci roľníkov a potravinárov takmer nevidno, sú nenahraditeľní rovnako ako zdravotníci. Musia deň čo deň vstať a pobrať sa na farmy za zvieratami, nakŕmiť ich, kravky podojiť, zamiesiť múku na chlieb, vytvarovať z cesta bochníky a upiecť ich. V poľnohospodárstve práce cez internet nehrozí.“

No ale aby sme aj ilustrovali, ako to v realite vychádza povedzme „v zaostalej krajine akou je Rusko“, ilustračne sem dáme videoreportáž ako pekná administratívna pracovníčka pracuje na farme:( pozor, je to v ruštine) : Séria Človek na mape: Katka a mliečna farma: Катя и молочная ферма | ЧЕЛОВЕК НА КАРТЕ https://www.youtube.com/watch?v=_n5TQmyHAAI

Pozn: A myslíte, že u nás to už všetko ako mliečne farmy a podobne – zaniklo? Hlavne neexistuje žiadna videospráva o takýchto našich prevádzkach….

Glosou vás baví Ing.Peter Zajac-Vanka, 12.01.2021