Fotokoláž autor, ilustrácia situácie v EÚ, Slovensko bude ručiť nie za 6,5 miliardy Eur, ale za celých 800 miliárd Eur ako ručiteľ, ku ktorému exekútor nebude milostivý…PZV, koláž si kľudne zverejnite

Tento editorial si dovoľujem napísať vzhľadom k tomu, že málokto rozumie finančnému a právnemu mechanizmu, na základe ktorého sa tu odrazu objavuje „finančná spása“ v podobe Bruselom vyhláseného programu Fondu obnovy a odolnosti Európskej únie. Možnože spočiatku, pri prvých úvahách o tom, že bude potrebné po pandémii koronavírusu obnovovať, tzv.“reštartovať“ ekonomiky členských štátov Európskej Únie, boli úmysly úprimné. A navyše práve končilo obdobie čerpania Eurofondov do roku 2021, Kohézne fondy EÚ, ktorým prakticky bežný občan členskej krajiny EÚ tiež nerozumie, boli ohrozené najmä na stránke príjmov, pretože sa vytvárali z členských príspevkov 27 členských krajín EÚ (už sa nedalo rátať s Britániou v brexite a krajiny boli hlboko ponorené do pandémie…)

A tak niekomu napadlo, tá idea začala svoj život ako „walk the talk“ ( nechajme to bežať v komunikácii) a na konci snaženia to bolo VYMYSLENÉ. A ako hovorí náš stúpenec vedeckého riadenia ekonomiky profesor Jaroslav Husár, bolo to bez vedeckých analýz, bez podkladov dopadov a iba ako želanie aktuálne pri moci stojacich politikov predstavujúcich reprezentáciu EÚ, ukázať sa ako spasitelia Európy, ktorej sa chytili „ako topiaci sa slamky“ mnohé vlády jednotlivých členských krajín EÚ.  

Viď premiér vlády SR Igor Matovič, ktorý celý natešený (azda úprimne) priniesol na tlačovú konferenciu dňa 22.júla 2020 správu, že prináša zmluvu z Bruselu po schválení Fondu obnovy EÚ dokonca vo výške 43,5 miliardy Eur pre Slovensko. (bolo to popísané v našom článku https://spolok-narodohospodarov.sk/2021/03/14/plan-obnovy-slovenska-a-kde-su-ostatne-miliardy-eur/ a aj komentované  viď link relácie Ekonomická demokracia 103 z 12.3.2021 https://hearthis.at/slobodnyvysielac/ekonomicka-demokracia-103-2021-03-12/ alebo link relácie Klub národohospodárov Slovenska https://hearthis.at/slobodnyvysielac/klub-narodohospodarov-80-2020-09-28/ pod názvom Národný plán obnovy Slovenska?

Ukázalo sa však, že všetky tie snahy vlády SR od zčiatku pandémie v ekonomike sú iba marketingovou akvizíciou, ktorá má jediný cieľ – upokojiť voličov, že „bude lepšie“…ale nebude!

Európska únia ani jej banka ECB NEVLASTNIA tie miliardy Eur a preto si ich musia POŽIČAŤ!!!

Pretože akosi iba zasvätení ľudia vedia, že Európska centrálna banka „nemá“ a ani ak bude tlačiť eurá ako donedávna, „nevytlačí“ v tak krátkom čase tých schválených 750 miliárd Eur (čo je suma 750 tisíc miliónov Eur, ktorá sa má rozdeliť na základe „Plánu“ do všetkých členských krajín EU. Ak ešte navyše existujú Kohézne fondy pre podporu podnikania a priemyslu v EÚ ( zbierané z daní členských krajín EÚ). Nie, Európska únia ani jej banka NEVLASTNIA tie miliardy Eur a preto si ich musia POŽIČAŤ!!!

A zadlžovanie zadĺžených krajín, to je obrovský nezmysel diletantov pri moci v EÚ v 21.storočí

Niekto môže namietať, že však áno, členské krajiny sú zadĺžené, už sa ani nedodržiavajú Maastrichtské kritériá rozpočtových schodkov, jednotlivé vlády členských krajín ako keby sa pretekali kto sa zadĺži na viac a na dlhšie…ale Európska Únia ako subjekt finančného práva ( je to vôbec tak?) ešte nie je zadĺžená, takže diletanti hurá, máme voľný priestor pre tvorbu dlhov!

A stalo sa v júni 2021…

Brusel predal prvé dlhopisy na financovanie fondu obnovy (správa TASR z 5.júna 2021)

link https://finweb.hnonline.sk/zahranicna-ekonomika/3395026-brusel-predal-prve-dlhopisy-na-financovanie-fondu-obnovy z 5.06.2021citujeme z masmédií

Európska únia v minulom roku schválila program obnovy v objeme 750 miliárd eur, 800 miliárd eur v cenách upravených o infláciu.

Európska komisia (EK) získala na kapitálovom trhu z predaja 10-ročných dlhopisov prvých 20 miliárd eur na financovanie plánu obnovy po koronakríze, uviedla v utorok podvečer šéfka Európskej komisie Ursula von der Leyenová.

Mám radosť, že emisia vyvolala obrovský záujem,“ uviedla Leyenová a dodala, že dopyt sedemnásobne prevýšil ponuku.

Náklady na obsluhu dlhu sú s úročením menej než 0,1 percent mimoriadne nízke. Európska komisia (EK) by mala do konca roka na trhu umiestniť dlhopisy v objeme 100 miliárd eur.

Európska únia v minulom roku schválila program obnovy v objeme 750 miliárd eur, 800 miliárd eur v cenách upravených o infláciu, uviedla Leyenová. Finančné prostriedky majú pomôcť prekonať škody spôsobené pandémiou.

Program bude financovaný predajom spoločných dlhov, ktoré sa budú splácať až do roku 2058. Štáty Únie plán minulý týždeň oficiálne ratifikovali, čo bol predpoklad pre začiatok predaja dlhopisov.

Členské štáty EÚ by mali dostať prvé peniaze z fondu obnovy v júli. Časť z nich bude poskytnutá vo forme grantov, časť vo forme lacných úverov.

Vlády museli EK predložiť detailné plány, ako peniaze použijú. EK by prvé plány mala schváliť v stredu. 

Leyenová potom prvé rozhodnutia osobne doručí v Portugalsku a Španielsku. Potom by podľa vlastných slov mala tento týždeň ešte cestovať do Grécka, Dánska a Luxemburska. „

Komentár národohospodárov k správe:

1.Tak už je to v objeme osemsto miliárd Eur, lebo to „zdvihla“ inflácia…no ale čo je to za hru? To si nik nedal námahu nejako zakomponovať do toho objemu nástroje eliminovania inflácie? Vážne?

2. Čo za právno-finančný subjekt je tá Európska Komisia? To predsa nie sú volení ľudia z členských štátov, to sú nejakí dosadení úradníci, podobne ako Ursula vonLeyenová, bez osobnej a hmotnej zodpovednosti za tieto aktivity. Nie je to čudné? Kto má právo zadlžovať kolaterálne, teda vo vzájomnom ručení, členské štáty EÚ? Nemala to byť Európska centrálna banka ako finančno-právny subjekt? A tie náklady na obsluhu dlhu, ktoré sú vo výške 75 miliónov Eur , ba vlastne až 80 miliónov Eur, tie bude míňať KTO? ECB? Leyenová a jej EK?

3.“Emisia vraj vyvolala obrovský záujem“ – otázka : Koho záujem? Európske firmy krvácajú, štáty nemajú, tak zostávajú iba globálne korporácie (dosaďte si ktoré), alebo bohatí súkromníci – jednotlivci ( veď ich viete vymenovať) alebo mocnosti ako Čína, Rusko, držitelia zlata ako Juhoafrická republika, …KOMU BUDE DLŽIŤ EURÓPSKA ÚNIA AKO CELOK?

4. „Finančné prostriedky majú pomôcť prekonať škody spôsobené pandémiou.“ Prosím vysvetlite potom, prečo sú kritériá Plánu obnovy z EÚ postavené tak, že sa hodnotia „digitalizácia“, „zelená ekonomika“, „podpora talentov a e-vzdelávanie“ a mnohé ďalšie idealistické tituly, namiesto obnovy pandémiou zničených hospodárskych odvetví a sociálnych vymožeností? Čo má väčšina obyvateľov Slovenska, ktorá žije „z ruky do úst“ ako to už potvrdila aj naša „prezidentka chudobných“ v SR Zuzana Čaputová? viď ink https://www.hlavnespravy.sk/prezidentka-politicka-kriza-spolu-s-pandemiou-bola-nesmierne-zla-kombinacia/2582704, kde možno citovať prezidentku:“ Pozornosť potrebujeme nasmerovať najmä k tým, ktorí v pandémii najviac stratili, ktorí sa nie vlastnou vinou ocitli na prahu prežitia,“skonštatovala prezidentka.Chudobou sú ohrození nielen ľudia bez práce, ale celé rodiny, ktoré žijú bez úspor, prakticky len z ruky do úst…“ Čo to má spoločné s digi a green a knowledge? …Fúúj, tu niečo smrdí…

Ešte jedna otázka na masmediálnych spravodajcov: A vieme, na aké účely dostávajú peniaze z Fondu obnovy už dnes odovzdávané Leyenovou Taliansko, Španielsko, Grécko, či Portugalsko? Prečo sa to široko nediskutuje?

Už aj dvadsiatimi miliardami Eur nás EK stiahne do budúcej exekúcie

A FOND OBNOVY EU JE ŠKANDÁL, nič viac

Link z iného článku: https://www.parlamentnelisty.sk/arena/437461/europska-unia-prvou-emisiou-dlhopisov-v-ramci-planu-obnovy-po-pandemii-europa-ziskala-20-miliard-eur/ Sita 15.06.2021

cit: Európska únia: Prvou emisiou dlhopisov v rámci plánu obnovy po pandémii Európa získala 20 miliárd eur

„Európska komisia (EK) v utorok získala 20 miliárd eur emisiou 10-ročných dlhopisov v rámci plánu na financovanie zotavovania 27-členného bloku z koronakrízy. Šéfka EK Ursula von der Leyenová uviedla, že dlhopisy sa v úvodnej emisii predali za „veľmi priaznivých podmienok” a EK bude platiť úroky na úrovni necelých 0,1 percenta. „Európa je atraktívna,” uviedla. „Očakávame, že do konca tohto roka emitujeme cenné papiere za približne 100 miliárd eur,” dodala.

„Eurokomisár pre rozpočet a administratívu Johannes Hahn konštatoval, že prvé požičiavanie si na dlhopisovom trhu v rámci financovania plánu obnovy vyvolalo záujem zo strany investorov z Európy a zvyšku sveta, vrátane centrálnych bánk a penzijných fondov.EK chce na financovanie stimulov získať na kapitálových trhoch do roku 2026 do 800 miliárd eur. Celkovo sa členské štáty Európskej únie dohodli na rozpočte a balíku obnovy po pandémii v sume 1,8 bilióna eur.“

Aj toto si zaslúži komentár, lebo je to ozaj škandál:

Suma „investovania“ tisíc osemsto miliárd Eur do „balíkov“ obnovy znamená, že niekto si nabalí kapsy za cenu totálneho podriadenia si a zotročenia súčasných 27 členských štátov Európy v EÚ. A medzi inými aj Slovenskej republiky ako členskej krajiny EÚ, pretože ručíme za celých 800 miliárd Eur, nie za 6,5 miliardy pre SR….ešte nám to nedošlo?

s spracoval Ing.Peter Zajac-Vanka, Spolok národohospodárov Slovenska, prenechávame tento článok všetkým politickým subjektom do pozornosti a sociálnym sieťam tiež, 20.06.2021

*

KOMENTÁR V DISKUSII:

Hrôza: Plán obnovy je pre Slovensko katastrofou hovorí Ladislav Kamenický, bývalý minister financií SR

LINK: https://veci-verejne.sk/2021/06/21/hroza-plan-obnovy-je-pre-slovensko-katastrofou/

Prečo? „BRUSELSKÝ PLÁN OBNOVY PRE SLOVENSKO: HEGER „ZABUDOL“ NA SLOVENSKÉ PRIORITY PRI PLÁNE OBNOVY SLOVENSKA !

to napísal DavDva/Veci verejné 21.6.2021

KOMENTÁR V DISKUSII:

Peter Zajac-Vanka 22.06.2021

NEXT GENERATION EU pre Slovensko ako Marshallov plán pre Európu po II.svetovej vojne?

Akosi prirýchlo sa poponáhľala Uršuľa na Slovensko, aby vo „vedeckom parku“ (?) o ktorom SLováci vedia minimum, „darovala“ Hegerovi ako aktuálnemu predsedovi vlády SR a „tvorcovi“ Plánu odovzdaného do Bruselu Ek, vraj „schválený Plán obnovy“ pod názvom NEXT GENERATION EU. Ani len v nadpise dokumentu som nevidel slovo SLOVENSKO. Schválne? Odohralo sa to v podnelok ráno 21.6.2021 a niekto príznačne pripomenul, že to musela byť ale blesková akcia a ani Brežnev niečo také Husákovi neurobil. Mimochodom, prečo to všetko pripomína tzv. Marshallov plán obnovy Europy po II.svetovej vojne, ktorým si USA podmanili Západnú Európu? Perlička: On ten samotný dokument sa bude na Európskej Komisii schvaľovať až v júli 2021, tak čo toto malo byť za akciu? Likvidovať odpor v zárodku?