Ilustračná snimka je fotokoláž poskladaná z foto z článkov webu a je o predstavách a realite života dôchodcov na Slovensku. PZV

Žili sme a žijeme tu na Slovensku i v Čechách ako ožobráčené generácie dôchodcov. A mnohí, premnohí už pomreli. Pretože zo štátneho rozpočtu dostávame žobračenky na prežitie a mladé generácie sa smejú, lebo vraj, nuž, mali ste investovať do svojho dôchodku. Ako? Kedy? Nielenže nám to nebolo umožnené, ale mladí nechápu, že dôchodok sa žije, do dôchodku sa neinvestuje!

Dôchodok nie je sociálna dávka, ale podiel z bohatstva štátu po skončení aktívneho ekonomického života

Život spôsobuje niekedy zlé žarty celej spoločnosti: Štát Československo, ktorý vznikol v roku 1918 a musel byť obnovovaný, bol vytvorený a udržiavaný generáciami pracovitých ľudí, ktorí sa podieľali na prosperite a bohatstve spoločnosti, ktorá tvorila tento štát. Tu sa vždy deťom ako ponaučenie a výchova vštepovala legenda formou rozprávky „o troch grošoch“, kde jeden groš dáva mladý svojim starnúcim rodičom, jeden groš dáva svojim rastúcim deťom a jeden spotrebuje sám. Ani slova o nejakom „investovaní“ do dôchodku. Ten priebežný, medzigeneračne solidárny systém zabezpečenia v starobe bol zaužívaný ako vzduch čo sa dýcha. V „novej dobe“ sa tomu hovorí priebežný dôchodkový pilier. Prvý pilier.

Spôsobila to Klausova „šoková terapia“ ekonomiky?

Kedy vlastne prišiel ľud český a ľud slovenský o svoje obrovské a celoživotne ukladané úspory na dôchodok? Nie, nebol to Fico, ani Mečiar, bolo to ešte za spoločného štátu ČSFR. Ba ešte skôr než sa začala tzv.veľká privatizácia zákonom z 26.februára 1991 („Zákon o převodech majetku státu na jiné osoby pro účely podnikání Z.z.92/1991 Sb.“). To už muselo byť dovtedy v štátnom rozpočte tak usporiadané, aby sa od zamestnávateľov a zamestnancov (donedávna to bolo ešte v 1990 roku sto percent populácie) oddelili peniaze dávané na odvody zo mzdy (aj na dôchodky) od majetku podnikov. Až potom mohlo prísť k oceneniu (tj.v tomto prípade hlbokému podceneniu) majetku podniku. A „balík“ aktuálneho ročného výberu odvodov sa dostal do štátnej pokladnice. Tam ale boli dôchodkové peniaze zo štátneho dôchodkového systému už roky niekde naakumulované, museli to byť bilióny Kčs! Muselo to byť niekedy v roku 1991 alebo 1992. Niekde TU sa „integrovali“ čiže zaúčtovali peniaze nazbierané z dôchodkového systému socializmu do štátneho rozpočtu rozpadajúceho sa štátu budujúceho kapitalizmus.

Zločiny bývajú obvykle utajované a stopy sú zahladzované. A tak sa presne nedozvieme, kedy a kto nariadil „naliať“ tie bilióny Kčs do štátnej pokladnice, ale bol to ešte štát Česko-slovenská federatívna republika. A iba časť z týchto financií sa dostala priamo do štátneho rozpočtu ČSFR. Nedostaneme sa do účtov štátu ČSFR a vieme, že tieto materiály sa môžu skartovať. Vieme až konkrétne o sume sume 51miliárd Kčs , presne 51 558 257 určenej na výdavky vlády, teda Ministerstva prace a sociálnych vecí pre rok 1993 pre Slovensko a to bol vtedy vyrovnaný štátny rozpočet 158 miliárd Kčs. Nečudujte sa, rozdelenie, nerozdelenie, štátny rozpočet na 1993 bol ešte schvaľovaný v Kčs a v rámci ČSFR.

„Zakrývajme sa len takou perinou, akú máme…“

Pamätáme sa ešte na tie moralizujúce heslá, ktorými sa prikrývali vtedajší pravicoví ekonómovia. Ak sa hovorilo o štátnom rozpočte. Ak sa hovorilo o mzdách. Ak sa hovorilo o výške dôchodkov. Ako keby stratili pamäť a nevideli, o aké bohatstvo nás, dôchodcov, tento majetkový prevrat po roku 1990, pripravil.

A až potom začali tie tristné a manipulujúce školenia, že v trhovej ekonomike si musí každý jeden sám zarobiť na svoj dôchodok a že existujú penzijné schémy kam sa dá investovať. A potom prišli tie manipulačné dôvody, že budeme mať malý dôchodok, ak si „nenasporíme na osobnom účte v II.pilieri“ alebo ak „nezainvestujeme“, lebo vraj „demografická krivka – vymierame – nemá na nás kto robiť“, alebo “ málo a neefektívne pracujeme a nevytvárame si základ pre svoje dôchodky“…pamätáte sa? Len tu na našej webstránke to vyvrátil nedávno sociolog dr. Petr Sak v článku Mýty a chyby dôchodkovej rerormy https://spolok-narodohospodarov.sk/2021/08/10/petr-sak-myty-a-chyby-duchodove-reformy/

Reklama a marketingové manipulácie namiesto skutočných opatrení pre dôchodcov

Štátny rozpočet Slovenskej republiky na dôchodky v roku 2021 peniaze NEMÁ!!! V Českej republike sú dôchodky a ich zvyšovanie primárne POLITIKUM vo voľbách 2021. A u nás? Máme takéto „vymývačky mozgov“ namiesto serióznych opatrení:

Koľko investovať na dôchodok? Odborník vysvetľuje, prečo majú mladí ľudia veľkú výhodu Odborník odporúča využiť popri II. pilieri aj investovanie https://ekonomika.pravda.sk/ludia/clanok/599813-kolko-investovat-na-dochodok-odbornik-vysvetluje-preco-maju-mladi-ludia-velku-vyhodu/

a stále nové a nové:

Minister práce Krajniak predstavil ďalšie zmeny v dôchodkoch. Chce výhody pre ľudí aj firmy

Minister práce SR Milan Krajniak (Sme rodina) v pondelok 6.09.2021 predstavil novinky v III. pilieri a jeho sporení. Dátum účinnosti by mal platiť od začiatku roka 2023. Link z Pravdy:

https://ekonomika.pravda.sk/ludia/clanok/599804-nazivo-minister-prace-krajniak-predstavuje-dalsie-zmeny-v-dochodkoch-chce-vyhody-pre-ludi-aj-firmy/

Začnime sa modliť…

aby cudzí investori mali záujem podporovať ten III.pilier ktorým „benefitujú“ svojich zamestnancov, ale aj aby pravicoví poslanci NR SR a ministri vo vláde nezablokovali výplaty dôchodkov a zvyšovanie dôchodkov pre takmer 2 milióny občanov Slovenskej republiky iba z ideologických dôvodov a aby II. pilier ( súkromný) nevyhorel už úplne hore komínom a nemusel ho zachraňovať priebežný dôchodkový I.pilier. Tak je to s dôchodkami v Slovenskej republike pre takmer dva milióny živých ľudí.

ked sa láme chlieb
Kto si delí našu prosperitu pre seba?

…alebo z dôchodkov spravme prioritnú politickú otázku na Slovensku hneď a ako podmienku pre víťaza budúcich parlamentných a prezidentských volieb na Slovensku!

Ak sa toľko staráme o zaočkovanosť proti kovidu na Slovensku, že dva milióny zaočkovaných tvoria 41 percent populácie SR, tak poďme sa starať aj o naplnenie dôchodkov pre obdobné dva milióny občanov Slovenskej republiky, ktorí sú a v tomto roku sa dostanú do systému a statusu dôchodca. Ktorá politická sila by nechcela mať na svojej strane 41 percent voličskej základne a možno ešte ďalších polmilióna hlasov tých, čo už vedia, že idú do tohto systému onedlho? Možno práve tie nadchádzajúce štyri roky budúceho volebného obdobia: Preto

Dôchodcovia z celého Slovenska, spojte sa a dajte najavo, čo je vašim záujmom!

ak chcete diskutovať a prípadne k tejto téme vysielať na Slobodnom vysielači B.Bystrica, ozvite sa na mail klub.narodohospodarov@gmail.com