Glosa na veľmi aktuálnu tému. Dňa 8.12.2021. Koláž z foto Pixabay

Asi je Slovenská republika ozaj veľmi bohatým štátom. Má ten Matovič azda pravdu.  V takej situácii, keď triezvi ekonómovia hovoria o spomalení rastu, keď sme vraj zadĺžení na 65% HDP a nikto nevie, koľko je to v Eurách, sa tu ide rozdávať päťsto, dokonca až šesťsto, ale i tristo, či dvesto Eur pre dôchodcov a očkovaných.

Ľavičiara a socialistu by to malo ohromne potešiť, ale…

toto neponúkajú ani ľavičiari ani socialisti. Seniorov to síce poteší, ale je to len „tabletka“…

Z vládnych zdrojov rozdať jeden a pol miliónu dôchodcov či aspoň 380 tisícom seniorov stovky eur, to je predsa sen každého ľavičiara.  Ak je to navyše „pre našich“ a nie pre zahraničné korporácie, človek by sa mal potešiť, že tej pol miliardy Eur tj. päťsto miliónov Eur sa rozdá „našim“. Otázka, kto sú to „naši“. Jasne to naznačil predseda slovenského parlamentu: Dostanete poukazy na päťsto, predajte to vekslákom za hotovoť, a obe skupiny na tom „zarobia“.

To už je ale „uzavreté“. Opozícia sa hneď tasala, že bude lepšie, ak sa všetkým dôchodcom dá priamo v hotovosti tých dvesto-tristo eur, lebo všetko zdraželo. A minister financií Matovič furiantsky doložil, že ku tej 500 –Eur poukážke dá ešte sto eur „navrch“. A potom zas „zmenil výpoveď“, že dá radšej teda každému (komu? seniorovi nad 60, či dôchodcovi nad 62?) tých tristo „na ruku“.

Má to „háčik“

„Znám paničku, tá má dukáty…“ sa tak furiantsky spieva v Predanej neveste, opere od Bedřicha  .Smetany.  Nuž, čo na to povedať: sme už ozaj tak „predaní“, že i pri deficite 11 miliárd Eur v štátnom rozpočte a pri zadĺžení štátu na vyše 65 miliárd Eur budeme „furiantsky“ rozdávať peniaze?

A to v čase, keď „nemáme“ peniaze na zvýšenie výplat zdravotníkom, záchranárom, lekárom? Keď nedáva štát dostatok peňazí na zdravotníctvo?  Na školstvo? Keď sa pravidelné dôchodky zvyšujú o 1,2 percenta ročne?

Nejde o systémové riešenie malých príjmov, ide o verejnú korupciu

„Tu to vôbec nenavrhujú ľudia s nejakou socialistickou či ľavicovou orientáciou. Tí by predsa navrhli trvalé a stále sa zvyšujúce dôchodky.“

Nie, nejde tu o to, že  sa chystá štát dať seniorom čo sa zaočkujú, či dôchodcom.  Ide o princíp. Tu vôbec nejde o sociálny štát. Tu to vôbec nenavrhujú ľudia s nejakou socialistickou či ľavicovou orientáciou. Tí by predsa navrhli trvalé a stále sa zvyšujúce dôchodky. Tých priemerných 500 eur mesačne je „žobračenkou“ v európskych pomeroch a u nás tak aby nás držali „pod krkom“. A viedli povedzme k očkovaniu.

Pochopili ste. Ide o štátom posvätenú verejnú korupciu. Viete, asi sa už zvolebnieva …

Peter Zajac-Vanka