Zúri predvolebná kampaň. Politici na Slovensku sa oháňajú slovenskou ekonomikou a skloňujú národné hospodárstvo, veď to vždy oni dbajú na národné hospodárstvo Slovenska. Oháňajú sa niečím, čo už neexistuje…či? Nedeľná úvaha Ing. Petra Zajaca-Vanku

Štátny dlh Slovenskej republiky prekročil v lete hranicu 70 miliárd Eur. To je suma piatich štátnych rozpočtov SR za sebou, keď by sme nesmeli čerpať ani cent a všetko by sme splácali za dlžoby. Okrem toho signalizujú zdroje, že celkovo spolu s ostatnými hospodárskymi prvkami a podnikmI sme na Slovensku v dlhu vyše 110 miliárd Eur. To je nesplatiteľné – a to ani v priebehu dvoch-troch generácií občanov Slovenska. Pretože tu je podstatné, že dnes dlh spláca občan. Štát už nemá ekonomické zdroje, ktoré by mu mohli prinášať každoročne financie z hospodárskej činnosti do štátneho rozpočtu a tým by sa mohli splácať dlhy. Slovenské zlato vo výške 37,1 tony je deponované v Bank of England, v Londýne, teda mimo územia Európskej Únie. Ak by dnes kvalifikovaný ekonóm nazrel do reality, musel by konštatovať:

Veď ale my už národné hospodárstvo na Slovensku nemáme!

Ale prečo potom politici a publicisti dookola omieľajú ten pojem národné hospodárstvo v médiách? Z pojmu národné hospodárstvo sa stala floskula, pre nich je to ATRAPA bez obsahu, dobre sa to v ústach komunikuje.

Lebo pravda je krutá:

Prehajdákali sme si národné hospodárstvo Slovenska za ostatných 34 rokov až do dna!

Nastupujúce generácie v Čechách, na Morave a na Slovensku získali v roku 1990 a potom v roku 1993 rozsiahle dedičstvo. To píše M.Doubek v !Argument 10.8.2023, ale nebudem sa zaoberať dedičstvom politickým, ako on píše, len tým ekonomickým – a zhrniem to jednoznačne: V roku 1990 odovzdávalo národom a ľudu v Československu vedenie štátu neuveriteľný a nevyčísliteľný národný majetok.

Ako sa dozviete z iných zdrojov, ČSSR k 31.decembru 1989 odovzdala novému vedeniu štátu len v investičnom majetku štátneho hospodárstva vyčísleno v Kčs 5 biliónov, teda presnejšie päť tisíc aj 178 miliárd korún československých! A to bez možnosti ocenenia celospoločenskej infraštruktúry, verejného majetku štátu, obcí a miest, pretože v roku 1990 ešte neexistovalo trhové ocenenie týchto majetkov. A dnes po rokoch sa ani nepokúšajme o nejakú konverziu meny Kčs na Euro, po tých troch dekádach to už berme jedna ku jednej.

Posledný vyrovnaný štátny rozpočet pre rok 1989 za socializmu, na príjme i výdajoch zo socialistického hospodárstva suma 223 miliárd, 181 miliónov Kčs.

Pri rozdelení Československa už boli tie dedičské pomery iné, za tri roky sa toho „prešustrovalo“ neuveriteľne veľa, aj keď ešte stále vo vnútri i po rozdelení na ĆR a SR existovalo veľa štátneho vlastníctva a cez rozbehnutú vlnu privatizácie i veľa súkromného – ALE DOMÁCEHO ! vlastníctva. Ale: už sme sa pri rozdelení museli podeliť a „podediť“ aj prvý veľký dlh z Medzinárodného menového fondu, ktorý podpísal za nás všetkých minister financií Václav Klaus.

A potom to už išlo šupom dolu…!

citujem M.Doubeka

„Naše babičky a dědové navíc hodně dokázali. Stavěli domy, v nichž žijeme, stavěli elektrárny, aniž by měli nějaký podíl na zisku současných majitelů těchto elektráren, stavěli dálnice, na kterých se jejich děti a vnoučata předhání v překračování povolené rychlosti…“

Uvarili nás vo svete ako tú povestnú žabu v hrnci s vriacou vodou: Nezbadali sme, nevnímali sme. Dnes tu ležíme „na kapačkách “ a prijímame podmienenú pomoc z EU vo forme miliárd Eur z eurofondov, peňazí z tzv. Fondu Obnovy EU, kde sme sa zaviazali garantovať splácanie celoeurópskeho dlhu vo výške 800 miliárd Eur do roku 2035….

Tak toto boli dlžoby Slovenska v polovici roku 2021, ani nevieme, ako sa zvýšili dodnes

A – ktože to bude splácať, ak už nemáme aktívne štátne vlastníctvo ekonomických zdrojov a sme vlastne hospodárskou kolóniou Západu?

Toľko nám toho nasľubovali v 2021, skoro RAJ na Zemi…

Skúsim najprv rozobrať, ako je to teda: Existuje ešte národné hospodárstvo Slovenska v roku 2023?

A reláciu už v utorok 15.augusta 2023 od 16:00 hod vysielali v Slobodnom vysielači B.Bystrica a môžete si ju vypočuť kliknutím na link.

link https://hearthis.at/slobodnyvysielac/klub-narodohospodarov-98-2023-08-15/

alebo aj tu

Píšte, čo chcete vedieť, alebo pripomienky, na klub.narodohospodarov@gmail.com