Dlho som váhal, či mám tento fejsbúkový status zo 6.10.2023 kandidáta Smeru SSD na ministra financií L.Kamenického sem zavesiť. Uverejnil to síce i portál Slovo, ale nechcel som budúcemu ministrovi uškodiť pred (dnes už opozičnými) masmédiami hlavného prúdu. A i pred menovaním „ostrozrivej“ prezidentky. Teraz po jeho vymenovaní za ministra financií vo vláde koalície Smer SSD, Hlas SD a Slovenská národná strana tak činím. Nie preto, že by som ho chcel osláviť, skôr ho chcem OSLOVIŤ, aby si pamätal, čo hovoril keď bol ešte trochu opozičný. Aby cítil záväzok voči tým, čo ho zvolili. Pretože ten status bol správny a tu to myslelo budúcemu ministrovi financií tak, ako to myslí mne i tisícom ekonómov a národohospodárov na Slovensku. Len aby nezabudol, čo vyhlasoval…25.10.2023 ( uverejnené tesne po schválení novej vlády SR )

Status L.K. na FB 6. októbra 2023,

Ladislav Kamenický: Masaker motorovou pílou!

Odorov oficiálny rozpočet bude masaker motorovou pílou! Lego kocky?! – nie sme na detskom ihrisku! Ódor ohľadne verejných financií vodu káže, víno pije!  

1. Verejné financie a žiaľ, aj stav životnej úrovne na Slovensku, sú vďaka rozpadnutej koaličnej vláde v hroznom stave. Je to konštatovanie renomovaných medzinárodných inštitúcií, nie moje.

2. Na zlepšenie stavu verejných financií tak, aby sa výrazne nezhoršila životná úroveň Slovákov, budú potrebné roky!

3. Prezidentka Čaputová predstavila dočasnú „úradnícku“ vládu a ľudia mali očakávať zázraky. Nestalo sa!

4. Namiesto toho, aby nám Ódor ukázal z jeho úst a z úst ministra financií Horvátha toľko proklamovanú konsolidáciu verejných financií, robili presný opak.

5. Rozhodnutiami Ódorovej vlády sa minuli vyše 2 miliardy eur! Z toho do sociálnej oblasti išlo žalostných 15 % z tejto sumy! A to nemali robiť žiadne zásadné opatrenia hospodárskej politiky!

6. U odborníkov prezidentky Čaputovej by ste čakali, že ich „lego kocky“ budú niečo „prevratné“.

7. „Lego kocky“ sú v reále zoznamom opatrení, ktoré akože môže spraviť nová vláda, aby zostavila rozpočet na rok 2024.

8. Pre vašu lepšiu predstavu vám zopár týchto opatrení uvediem:
– zrušenie 13. dôchodku;
– zvýšenie DPH na 22 %;
– zrušenie mnohých sociálnych dávok;
– zrušenie vlakov zadarmo;
– zrušenie pomoci vo forme úľav na naftu slovenským farmárom;

9. Ódor s Horváthom však akosi zabudli povedať, že mnohé škrty z týchto „lego kociek“ v nimi pripravovanom oficiálnom rozpočte na rok 2024, ktorý musí vláda schváliť do 15.10.2023, sú už aplikované a určite ich bude oveľa viac! Ódorove škrty v tomto vyrovnanom rozpočte presiahnu výšku 12 miliárd eur!

Ódorove škrty v tomto vyrovnanom rozpočte presiahnu výšku 12 miliárd eur!

10. Vysvetlím, prečo. Paradoxom je, že práve Ódor a minister financií Horváth sú jednými z autorov zákona o rozpočtovej zodpovednosti (tzv. zákona o dlhovej brzde), ktorí ich dnes núti predložiť do NR SR vyrovnaný rozpočet. Obaja sa tak chytili do vlastnej pasce.

11. Dôvod? Rozvratom verejných financií, ktorý si rozpadnutá vláda spôsobila sama a obrovským nárastom dlhu nad všetky sankčné pásma sa zo zákona o dlhovej brzde stal v praxi nerealizovateľný ústavný zákon!

12. Samotné ministerstvo financií vo svojej makroprognóze upozorňuje, že vyrovnaný rozpočet v roku 2024 by:
– ohrozil základné fungovanie štátu!;
– znamenal recesiu s poklesom HDP o 6,4 %;
– znamenal nárast nezamestnanosti na 10 % v priebehu dvoch rokov.

 Samotné ministerstvo financií vo svojej makroprognóze upozorňuje, že vyrovnaný rozpočet v roku 2024 by:…
… ohrozil základné fungovanie štátu!;

13. Ódorov rozpočet zatiaľ nikto nevidel, ale už vopred vieme, že ho obratom môžeme „hodiť do koša“. Bude užitočný akurát na to, aby sme zistili, ako sa dá rozpočet ohlodať až na kosť, aby sa po Matovičovom šafárení dal dosiahnuť vyrovnaný rozpočet. A bude to „masaker motorovou pílou!“

… už vopred vieme, že ho (Odorov rozpočet) obratom môžeme „hodiť do koša“.

14. Realistického rozpočtu, ktorý Ódor toľko sľuboval, sa pravdepodobne nedočkáme. Veď načo, už je po voľbách.

15. Jediným reálnym riešením v tejto zložitej dobe, je to, čo navrhuje SMER-SSD:
– pozvoľná konsolidácia verejných financií tak, aby to úplne nezničilo životnú úroveň ľudí na Slovensku;
– verejné investície na podporu ekonomického rastu;
– krízový manažment čerpania eurofondov a Plánu obnovy;
– podpora slovenského priemyslu;
– prilákanie zahraničných investícií;
– solidarita bohatých s chudobnými.

vypichujem…

Jediným reálnym riešením v tejto zložitej dobe, je to, čo navrhuje SMER-Slovenská sociálna demokracia :
– pozvoľná konsolidácia verejných financií tak, aby to úplne nezničilo životnú úroveň ľudí na Slovensku;
– verejné investície na podporu ekonomického rastu;
– krízový manažment čerpania eurofondov a Plánu obnovy;
– podpora slovenského priemyslu;

16. Vzhľadom na to, že sa všetci, vrátane prezidentky Čaputovej, Matoviča, Hegera, Sulíka a spol. vehementne snažili, aby sa predčasné voľby konali až 10 mesiacov po páde vlády, dostávame sa do situácie, že čas na prípravu rozpočtu je enormne krátky a hrozí nám rozpočtové provizórium.

17. Odkladanie predčasných volieb bolo nielen účelové, ale aj krajne nezodpovedné! Tak ako sa rozpadnutá koalícia správala k ľuďom na Slovensku, tak sa aj správala k verejným financiám!

Bohužiaľ!

Prameň https://noveslovo.eu/blogy-a-statusy/ladislav-kamenicky-masaker-motorovou-pilou/

Môj pripomienkový komentár:

Držím palce inžinierovi Ladislavovi Kamenickému vo vláde a v jeho pozícii ministra financií SR a dúfam, že do bodky splní to, čo si dal a pomenoval na svojom statuse na fejsbúku.

Pravdepodobne sa spustí obrovský huriavk ako keď Indiáni revú do boja, že v žiadnom prípade nesmie byť pripustené to rozpočtové provizórium pre SR.

Áno, zastával by som ten názor, ak by boli štandartné podmienky. Ale toto je mimoriadna situácia.

Áno, rozpočtové provizórium je ten správny krok krízového manažmentu vlády SR

Bokonca aj finančne sa to dá hodnotiť ako čosi lepšie:

Namiesto škrtov verejných financií a žmýkania nových daní od obyvateľstva vo výške potrebných desať miliárd Eur pre rok 2024,…

…bude štátny rozpočet v rozpočtovom provizóriu kopírovať výdaje tak ako boli prvé tri mesiace roku 2023 ( ovšem bez hegerovských excesov) a ak príjmy zostanú rovnaké alebo i menšie, môže provizórium pokračovať vo výdajoch celý rok 2024 ako v roku 2023. Aspoň bude pre štátne inštitúcie i pre hospodárske subjekty a verejnú správu prehľadnejšie, čo môžu očakávať v danom mesiaci a nebudú gniavení „lego kockami“ dopadajúcimi na hlavu obecných samospráv a obyvateľov Slovenska,

A štátny rozpočet na rok 2023 vo výdajoch bol rozpočtovaný takto: Celkové výdavky štátneho rozpočtu na rok 2023 sa určujú sumou 35 040 556 232 eur.

komentár Ing.Peter Zajac-Vanka,

pozn. „pod čiarou“

A keďže čas beží, predstavte si, ako sa zas „vyrojilo“ tých dobrozdaní, čo by mal minister financií robiť…

už len tie titulky:

Schmögnerová a ľavičiari pripravili pre Fica nové dane. Viac zaplatia bohatí, Matovičov balíček sa prepracuje“ …to píše Pravda

Kabinet bývalého bankára Ódora na stredajšom a zároveň poslednom rokovaní vlády diskutoval o dokumente s názvom  Návod pre úspešné Slovensko“ ,- včera zverejnila Pravda

…tieto „rýchlokvasené“ odporúčania, vymyslené v ostatných pár dňoch možno len pre „pí ár“ , síce pekne vyzerajú, ale bol by som rád, ak by si nový minister financií prečítal a posúdil už dlhodobé odporúčania a rady, ktoré sú pravidelne zverejňované tu na webstránke, ale i na webstránke pána profesora ekonómie J.Husára Reminiscencie -súčasnosť sk

www.reminiscencie-sucasnost.sk