titl.obr: Asi tak ilustračne to vyzerá so slovenskými verejnými financiami, ako vyzerá doteraz kedysi prosperujúca stavba PRIOR, neskôr OC Ružinov v Bratislave, ktorú už inak nenazveme ako „hirošima“ a je uprostred kvitnúceho mrakodrapmi a océčkami vyzdobeného hlavného mesta Slovenska i v októbri 2023

Týka sa to aj slovenských verejných financií. Teda ide o čisto národohospodársku tému a takmer kultúrne porekadlo každej obce na Slovensku. Aj v Čechách, existuje pieseň, kde „co jste hasiči, co jste dělali“…a platia to tí, čo to spôsobili. V našom prípade, i keď si politici neodsúhlasili trestnoprávnu zodpovednosť, za tých ostatných tri a pol roka im to musíme všetci zrátať. Takže, žiadne ich „odborné rady“ typu: budete musieť šetriť, občania to musia zaplatiť v daniach…alebo „zoškrtať, lebo musíme desať miliárd eur ušetriť“. To nie! Pretože v tom najmiernešom odsúdení, morálnom i politickom, boli tí predstavitelia vlád po marci 2020 česky vyjadrené „totální břídilové“, alebo amatéri, diletanti…v tom horšom prípade to boli diverzanti, ktorí sa podieľali na sabotážach voči slovenskej ekonomike. Kedysi basa, dnes ich len nepripusťme do verejného života. Tak ako po roku 1989 príslušníkov „eštébé“. Ale upratať a doplniť verejné financie si musíme, nie na úkor občanov!

Ešte neviem, či to bude úvod, alebo to bude dobrozdanie. Vláda a ministerstvá robia prvé a správne kroky, ako ten „bordel“, čo tu zanechali „břídilové“, upratať. A ako zabezpečiť najmä funkčný chod verejnej správy a štátu v týchto podmienkach. Každý krok je teraz správnym smerom. Uvidíme…

Ing.Peter Zajac-Vanka, 31.októbra 2023

Prečo tak ostré slová?

Tak si predstavte, že zle zaparkujete. Neviete o tom, lebo žiadna značka tam nie je, ale „mesto“ si práve zmyslelo, že „tu sa parkovať nebude“. A basta. Príde policajt, nepomôže Vám ani argumentácia, že tu nie je žiadna značka, zaplatíte pokutu. Stalo sa pri Sade Janka Kráľa v Bratislave, kde sa neparkuje na chodníku, ale takmer odjakživa sú je tu šesť parkovacích miest pre autá návštevníkov Sadu J.K. Nikde žiadny zákaz. Ani sa neparkuje na chodníku. Možno to „mesto“ myslí dobre, že tu budú stáť e-kolobežky ( jedna už „parkuje“ vedľa na trávnatej ploche). Ale ani oznam o zmene významu parkovacieho miesta, ani značka, nič. Zaplatiť musíte. Inak ste protištátny živel. No a teraz si predstavte, ž ste funkcionár strany a ona vás poverí vedením ministerstva financií SR. Alebo rovno vedením vlády. Máte pravidlá, ba dokonca veľmi, veľmi prísne rozpočtové pravidlá, kde sa kontroluje vraj každý cent. Ste vo funkcii, uvoľňujete tu také, tu onaké milióny eur na to i ono. Ale vy si môžete povedať, že „ste nevedeli“, ba dokonca, že nič nezaplatíte, lebo „nie ste si vedomí“…

Asi tak to teraz vyzerá, keď sa ozvú „hriešnici“ z obdobia marec 2020 až október 2023:

Oni nič, oni muzikanti“

A budem pokračovať:

Nie, nie, ak tu boli orgány kontroly, ak tu dokonca priamo na Ministerstve financií pôsobia také inštitúty ako „Hodnoty za peniaze“ a je tu Najvyšší kontrolný úrad, mala by pre tých, čo tu bašovali od marca 2020 do októbra 2023 prísť NAKA. Celkom vážne.

Prečo?

Nie, nekradlo sa!

Len sa rozdávalo. Účel sa už našiel.

Len sa míňalo a zadlžovalo. Dokonca posledný štátny dlh bol dlh tzv. úradníckej vlády Ódora, ktorá povolila ARDAL (Agentúre pre riadenie dlhu a likvidity) pri ministerstve financií SR ešte v auguste (septembri)? predať štátne dlhopisy v hodnote 700 milionov eur. Viete, „predaj“ štátnych dlhopisov , to je vlastne zadlžovanie bez účelu. Len tak, dlhopis raz bude treba veriteľovi zaplatiť, ale to už príkazca nemusí byť ani nažive.

Ako píšu iní:

Kamenický označil vinníkov

„Milí priatelia, Heger a Matovič nás dostali na „grécku cestu”. Extrémny nárast deficitu a dlhu počas ich vlád spôsobili, že sme sa ocitli medzi najrizikovejšími krajinami v eurozóne. Dostali sme sa dokonca na úroveň Grécka či Cypru. Úroky na štátnych dlhopisoch máme ako jedna z mála krajín nad 4 %,” píše Kamenický.

novovymenovaný minister financií Kamenický (Smer -SD) nastúpil na svoje miesto a zároveň aj zhodnotil ako sa veci majú. Z jeho krátkeho statusu na sociálnej sieti, ktoré ilustroval aj grafom vyplýva, že nijako ružovo to so Slovenskom nateraz nevyzerá.

Heger a Matovič nás dostali na „grécku cestu”. Extrémny nárast deficitu a dlhu počas ich vlád spôsobili, že sme sa ocitli medzi najrizikovejšími krajinami v eurozóne. Dostali sme sa dokonca na úroveň Grécka či Cypru.

„Pri zamyslení sa nad rozflákanými miliardami, ktoré sa doslova vyhadzovali von oknom na nezmyselné povinné testovania, na nákup premršteného množstva experimentálnych vakcín proti covidu, z ktorých značná časť putovala neskôr do likvidácie (expirovali), na psie testy, zriadenie MOMiek a očkovaciu lotériu či iných „geniálnych” nápadov, je potrebné, aby nová vláda vystavila tej starej účet  – minimálne časť verejnosti požaduje informácie, na čo všetko, a v akej sume sa použili aj ich peniaze, ktoré si štát nárokuje vo forme daní.“

píše 1.11.2023 Marian Marko v HS zdroj https://www.hlavnespravy.sk/kamenicky-nasiel-na-mf-poklad-old-shatterhanda-dlhy-i-grecku-cestu/3305334

Napríklad celoplošné testovania, kde stáli ľudia v dlhých radoch a často i v zlom počasí, nás všetkých stálo skoro pol miliardy eur (478 304 763 eur). Podľa časti verejnosti však nie je táto suma korektne vypočítaná a môže sa dokonca priblížiť až k miliarde eur.

Ďalším žrútom peňazí boli tzv. MOMky – mobilné odberné miesta, ktoré na vyšpáraní nosov Slovákov poriadne zbohatli, teda lepšie povedané – ich prevádzkovatelia. 

Ďalšou kapitolou je očkovacia lotéria, ktorá stála približne 30 miliónov eur. Pripočítajme ďalšie údaje z roku 2021 – nákup všetkých testov(vrátane psích), stál viac ako 287 miliónov eur (rok 2021) a tlač medicínskych certifikátov viac ako pol milióna eur. Čísla samozrejme nie sú konečné a pokiaľ by sa súčtom všetkých položiek, (vrátane vakcín), ktoré súviseli s obdobím covidu niekto seriózne zaoberal, pravdepodobne by sme sa dostali k poriadne závratným číslam.

Ako je na to Slovensko s bankrotom?

iný článok, z dnešnej Praudy, link https://ekonomika.pravda.sk/ludia/clanok/686733-ficovi-odsypa-cas-zahranicie-ho-sleduje-co-sa-stane-ak-strati-jeho-doveru-ako-je-na-tom-slovensko-s-bankrotom/ píše Ján Beracka

Stav verejných financií je preto zlý, no pokazili sme si to sami, myslia si analytici Tatra banky. Stav financií považujú za vážny a nastupujúcu vládu vyzývajú, aby konala. „Situácia nie je zlá v tom zmysle, že nám teraz hrozí bankrot, že nebudeme vedieť predať štátne dlhopisy. Použijem ale analógiu. Rútime sa autom priamo k stene, ešte sme relatívne ďaleko, stočiť volant sa dá, zákruta nie je veľmi prudká, no čím dlhšie budeme čakať, o to ostrejšie budeme musieť krútiť volantom a o to bolestivejšie tie opatrenia budú musieť byť,“ hovorí analytik Tatra banky Tibor Lörincz.

Stav verejných financií je preto zlý!“

Tu si trochu zapolemizujem:

Že vraj: „Pokazili sme si to sami?“ Ja ty, Lojzo, Jana, Paľo? Kdežeee! Ktože to bol vo vláde v tých časoch od marca 2020 do októbra 2023, keď sa tak bezuzdne a „břídilsky“ hospodárilo?

Že vraj: „Situácia nie je zlá v tom zmysle, že nám teraz hrozí bankrot, že nebudeme vedieť predať štátne dlhopisy.“ Akože teraz už máme problém ďalej sa zadlžovať, chce povedať analytik banky? A doteraz, najmä ten Ódorov príkaz predať dlhopisy za 700 miliónov eur, bol v poriadku?

V článku píše: „Upozorňuje pritom, že relatívne nedávno boli verejné financie v celkom dobrom stave, stačilo dotiahnuť niektoré kroky a z pohľadu takzvaného ukazovateľa dlhodobej udržateľnosti by boli verejné financie zdravé. V decembri 2015 bola hodnota tohto ukazovateľa na úrovni 0,4 percenta HDP.“

„Varovné sú podľa analytikov VÚB už priebežné informácie, ktoré sú zatiaľ známe. „Už za prvých deväť mesiacov tohto roka vidno v štátnom rozpočte veľkú dieru. Hotovostný schodok štátneho rozpočtu bol ku koncu septembra takmer trojnásobne vyšší ako v rovnakom období vlaňajška, čo naznačuje, že deficit celej verejnej správy za celý rok môže dosiahnuť takmer šesť percent HDP,“ upozorňujú.“

A to sú príjmy rozpočtu o 17 percent vyššie ako vlani. „

Už za prvých deväť mesiacov tohto roka vidno v štátnom rozpočte veľkú dieru. Hotovostný schodok štátneho rozpočtu bol ku koncu septembra takmer trojnásobne vyšší ako v rovnakom období vlaňajška,

tomu sa v podnikovej reči hovorí trestným právom: DEFRAUDÁCIA

a tí, čo to spôsobili, sú DEFRAUDANTI

V každej vyspelej spoločnosti po defraudantoch ide polícia a po ich chytení sú väznený a ich majetok prepadá štátu. KONAJME!

DODATOK

a ľuďom, občanom Slovenska, už dajte páni analytici a odborníci pokoj. My si to odpracujeme a uživíme sa, ale bankám, cudzím investorom a ich domácim prismrndávačom, treba zavrieť peňazovody. Potom bude i na splatenie dlhu aj na rozvoj verejných financií.