Možno by som mohol dať v nadpise namiesto otázky výkričník. Ale i tak by to nič nezmenilo na skutočnosti, že v období medzi decembrovými vianočnými sviatkami a januárovým novoročným a ponovoročným voľnom akosi nikoho netrápi stav ekonomiky na Slovensku.

Aj ja sa tu vyjadrím stručne. Veď ste si všimli, že nové príspevky na webstránku národohospodárov nepribúdajú. Zmĺkli sme. Ale nie je to ten slávnostný sviatočný kľud a oddych, ktorý vždy sprevádzal toto obdobie...zhrozili sme sa!

A – dosť! Koho by dnes zaujímala ekonomika Slovenska. Máme štátny rozpočet na rok 2021 schválený, výplaty nám chodia, penzie tiež, aj dávky. Vždy si môžeme nakúpiť potravín, benzínu, dá sa cestovať aspoň do práce a z práce, no vida, ešte sa pracuje. Denne môžete pozerať televíziu a másmédiá, máme dosť energií, vody, tepla…tak prečo písať o ekonomike?

Dejú sa to veci vo svete, myseľ sa má čím zaoberať….tak načo hovoriť o ekonomike, načo písať o národnom hopodárstve Slovenska?…

Naposledy sa mi takto udialo v decembri roku 1989. Vrátil som sa vtedy do zmenenej krajiny, do spoločnosti, ktorej som nerozumel…. A na otázku, že „čo bude s ekonomikou?“ sa niektorí uchechtli a za chrbtom si ťukali na čelo, že „čo tu ten Zajac chce riešiť“…A až o pár mesiacov prišli vlny devalvácie, vlny zdražovania potravín, cez otvorené hranice sa vovalili tovary až tak, že domáce fabriky začali zatvárať a prepúšťať. veď to všetko už vieme, načo opakovať…Vtedy som si zlostne povedal, že táto spoločnosť si nezaslúži iné ako padnúť a ja sa musím starať – o rodinu, o rodičov, o seba…

Ako sprosto sa história opakuje….

A tak, nezazlievajte, že sme tu na webstránke ticho. Je tu tisíc vecí o ktorých písať a argumentovať. Avšak – načo?..

Stránka nezanikne. Budem sem písať osvetu.

Ale pozmením trochu to porekadlo z latinčiny: „INTER ARMA SILENT MUZAE“ (Uprostred zbraní mlčia múzy) na súčasné

Uprostred chaosu a zmätkov sa ekonomika dostala mimo záujmu.

S úctou Ing.Peter Zajac-Vanka, predseda Spolku národohospodárov Slovenska a redaktor webstránky, 9.1.2021