Úvaha : Ing.Peter Zajac-Vanka, ročník 1955, berme ako varovanie…24.8.2021

ilustračná koláž sa rodila už dlho, od hračičiek s Afganistanom až po súčasné mocenské hry, okrem vlastných foto aj z archívu Zdravie a cez internet, všade máme autorov a kde boli zverejnené…koláž je vyjadrenie autora PZV

Pozná asi každý niekoho vo svojom okolí, kto ešte „nedospel“. Kedysi sa im hovorilo i literárne „neprebudený“ a najlepšie ho stvárnil herec Marián Labuda v rovnomennom filme. Človek sa javí ako dospelý, oblieka sa ako dospelý, možno aj chodí ako dospelý. Len nesmie otvoriť ústa. Šok zažíva každý v tej chvíli: veď z úst sa rinú detinskosti, ešte že taký „neprebudený“ nemá prístup k nejakému rozhodovaniu a riadeniu…ale áno, v demokracii 21.storočia má. Inde nás to nemusí trápiť, ale v mocenskom systéme vlády, parlamentu a strán je to slovenská katastrofa, čo nás postihlo. Áno, v slobode a demokracii sme dospeli ku systému, že sa „neprebudení“ nezatvárajú a neskrývajú, ale naopak, je im demokraticky umožnené kandidovať, potom vyhrať voľby, schvaľovať zákony a vykonávať moc vo vláde. Zatiaľ sa to vždy tej ktorej spoločnosti po čase vypomstilo, ale to má Slovensko čakať? Dokedy?

Tu niekde končím s úvahou. Ďalej neurobím ani krok. Dnes je to takmer sebalikvidačné písať o tom, že „kráľ je nahý“. Vidíte, to nebol detinský výrok, aj keď ho podľa rozprávky vykríklo dieťa. Rozumné a úprimné dieťa. Máme tu psychológov a psychiatrov, tí by mali zaujať konečne stanovisko. Možno by moje slová o detinskosti ešte vedeli hlbšie analyzovať na príklade súčasnej moci na Slovensku.

Ten druhý pojem, „hračičkovstvo“, je trochu skomolenina českého pojmu „hračíček“, teda prevažne chlapec, ktorý nedospel a nemá zmysel pre zodpovednosť ani pre česť, okamžite sa cíti ublíženo a urazeno, ak mu niekto niečo kriticky povie a vie sa pobiť o to, aby mu „jeho hračku“ nik nevzal. Áno, mal som mať jedného takého do rodiny. Eliminovali sme to…

Príklady si každý rozumný nájde sám: v okolí svojho života, ale i vo verejnom živote a nepochybujem, že dnes to najmä „kričí“ z verejných a politických činov súčasných predstaviteľov moci.

Na dokreslenie len pár výrokov a viet:

„Použijeme voči Kovidu vlastnú atómovu bombu…“ (2020)

„Za celú tú zlú situáciu môžu komunisti“..26 rokov po to hlásajú niektoré politické osobnosti (2015)

…“lebo Fico“…kontinuálne zdôvodnenia marazmu i po skončení „Ficovlády“ (2018)

„Testovanie prináša SLOBODU!…! (2020)

„Očkovanie prináša slobodu…(2021)

„Keby nebolo Slovenského štátu, nebolo by ani Povstania!“ (2019)

„Keby nebolo SNP, nebolo by ani Kalište“ (zaznelo pri pietnom akte v auguste 2021 pri panychíde za vypálenou obcou Kalište, politik „neznámy“…)

„Očkovacou lotériou motivujeme najmä nezaočkovaných, aby sa dali zaočkovať“…(júl 2021)

„Príjmeme desať Afgancov, je to naša humánna povinnosť“…neznámy politik 2021

Atď, odporúčam aj výdatné české zdroje výrokov…

Detinskosť a „hračičkovstvo“ by sa ani vo financiách a vôbec pestovať nemali

Za vôbec prvú detinskosť som považoval výrok „porevolučného“ poslanca federálneho parlamentu ČSFR v 1991, ktorý vtedy vyhlásil, že načo je nám toľko družstiev a poľnohospodárov, keď si môžeme už teraz dovážať aké len potraviny chceme a z polí urobíme krásne zelené golfové ihriská všade na vidieku. Žiaľ, ukázalo sa, že táto „detinskosť“ bola myslená vážne a dnes pri skoro 70 percentnom dovoze potravín a zlikvidovaní poľnohospodárskej rastlinnej i živočíšnej výroby rastú prudko ceny importovaných potravín pre chudobné obyvateľstvo SR. A sú tu najnovšie kauzy:

Kauza: Vyhodené štátne peniaze za očkovaciu lotériu, ktorá nezvýšila zaočkovanosť, ale len sledovanosť RTVS. Budeme citovať z uvedených prameňov vždy zopár slov:

„Lotéria je fiasko“ link článku   https://nazory.pravda.sk/komentare-a-glosy/clanok/598223-loteria-je-fiasko/

autor Marián Repa, Pravda 20.08.2021 19:00…“ Nedajme sa pomýliť tým, že počet zaregistrovaných stúpa, nijako sa to neprejavuje zvýšeným záujmom o očkovanie. Takýmto spôsobom sa nezvyšuje zaočkovanosť, ale sledovanosť. Je príznačné, že namiesto toho, aby pred spustením súťaže boli „vychytané všetky muchy“ a pravidlá boli čo najspravodlivejšie, sa Igor Matovič následne stretol so súťažiacou, ktorá nevyhrala 400-tisíc eur, pretože mala omeškaný TV signál cez internet, a s právnikmi špekuluje, ako by ju bolo možné odškodniť.

Balík peňazí vyčlenený na lotériu mohol byť využitý lepšie, napríklad ak by priamo každému zaočkovanému štát vyplatil určitú sumu. Takým spôsobom postupovali napríklad v Srbsku, kde každému, kto sa do 15. júna zaregistroval a dostal aspoň jednu dávku vakcíny, vyplatili 3 000 srbských dinárov, čo je zhruba 25 eur.

V prípade Slovenska, pri počte zhruba dva milióny nezaočkovaných, by to vyšlo na osobu tiež po 25 eur (pri 50-miliónovom rozpočte)

Pretože ak analytici Útvaru hodnota za peniaze vypočítali, že lotéria s rozpočtom 50 mil. eur bude spoločensky návratná, ak sa dá zaočkovať 6 000 ľudí (!), tak oproti požadovaným 2 miliónom je to iba kvapka v mori, a potom celý tento humbug za to skutočne nestojí.

Ako upozorňujú sociológovia, v menších komunitách majú zásadný vplyv na správanie ľudí lokálne autority. Ak sa dá zaočkovať jeden miestny líder, dajú sa zaočkovať všetci. A práve v malých obciach je stále mnoho nezaočkovaných.“

L. Kamenický: Ak je údajne prázdna špajza, prečo očkovaciu lotériu nedotujú farmafirmy, ale štát?   19.8.2021

Link: https://veci-verejne.sk/l-kamenicky-ak-je-udajne-prazdna-spajza-preco-ockovaciu-loteriu-nedotuju-farmafirmy-ale-stat/

Bývalý minister financií L. Kamenický (SMER – SD) na sociálnej sieti opísal, čo si myslí o Matovičovej očkovacej lotérii.

„L. Kamenický: NÁJDE SA NA SLOVENSKU EŠTE NIEKTO, KTO SA CHCE DAŤ ZAOČKOVAŤ LEN KVÔLI TOMU, ABY SA MOHOL ZÚČASTNIŤ LOSOVANIA V MATOVIČOVEJ OČKOVACEJ LOTÉRII?

Zvykli sme si už na to, že do čoho sa Matovič pustí, to skončí katastrofou. Všetci si dobre pamätáme na jeho jesennú „atómovú bombu“, ktorá napriek premárneným stovkám miliónov eur skončila smrťou 12,5 tisíca Slovákov, čo bol jeden z najhorších „výsledkov“ na svete.“

Lotériovým kapitalizmom za slepú vieru

Link: https://nazory.pravda.sk/analyzy-a-postrehy/clanok/598105-loteriovym-kapitalizmom-za-slepu-vieru/

od: Miroslav Tížik, sociológ 20.08.2021 14:00

„V modernom demokratickom svete je úlohou a ambíciou štátu vytvárať mechanizmy a páky, aby sa špekulantom a dobrodruhom zabránilo ovládnuť základné princípy spoločenských a ekonomických pravidiel.“

„Otvárajte kasíno“

„Takzvaný kasínový kapitalizmus, postavený na vysokej miere rizika v investovaní a na viere v šťastenu, čomu sa podriadi celé fungovanie spoločnosti, teda povýšenie princípu náhody a šťastia na základný princíp úspechu, bol modlou aj mnohých reformátorov spoločensko-ekonomického systému Slovenska. Deregulácia sa síce spájala s heslami o väčších šanciach odmeniť aktivitu, snahu a húževnatosť jednotlivca, vo svojich dôsledkoch však zvyšovala princíp náhody pri dosahovaní šťastia. Nešlo o zvýšenie šancí a možností všetkých alebo väčšiny spoločnosti, ale o to, aby sa vytvorila trieda šťastlivcov, ktorí boli vždy v pravý čas na pravom mieste.“

„Najnovší nápad Igora Matoviča s takzvanou očkovacou lotériou je len dieťaťom tej istej logiky kasínového kapitalizmu, no so zosilnením účinkov princípu šťastia o niekoľko úrovní vyššie. Aby tieto princípy Matovičov model využil, parazituje práve na štáte a na verejných inštitúciách. Tie takto pod jeho vplyvom ničia vlastný zmysel a demokratické funkcie. Stávajú sa už len čírymi nástrojmi kontroly a ovládania správania jednotlivcov, ktorým sa ponúka jediná možnosť, ako si zlepšiť postavenie – slepo veriť, že práve ja budem ten, na koho sa usmeje šťastena.

Iróniou je, že táto slepá viera sa presadzuje v oblasti týkajúcej sa očkovania a vedy, teda sféry tak silne vyžadujúcej sebaregulujúcu skepsu, teda kritické myslenie, zodpovednosť a poznanie základných fyzikálnych a biologických zákonitostí. Igor Matovič sa zdanlivo usiluje priviesť ľudí k dôvere vo vedu, no reálne ich tam chce dohnať slepou vierou v šťastenu v lotérii.

No aj na dosiahnutie takéhoto cieľa si zvolil najmenej racionálny postup. Viac ako k zvýšeniu zaočkovanosti povedie k zvýšeniu sledovanosti priameho prenosu z losovania víťazov lotérie.

Verejnoprávna televízia sa spolu s Ministerstvom financií SR, zneužívajúc informácie o očkovaných, rozhodli premeniť obyvateľov Slovenska na ľudí prikovaných k televíznym obrazovkám, čakajúcich na zázrak.“

*

Ani si nevieme predstaviť, aké dôsledky môže mať výskyt detinskosti a hračíčkovstva v spoločenskom živote, ba dokonca v oficiálnej vládnej politike štátu. Je to tak nebezpečné, ako keď zveríte volant automobilu v 130 km rýchlosti na ľade človeku, ktorý si myslí, že je najmúdrejší, že mu všetci ubližujú a iba on vie, ako na to…alebo ak si za kokpit lietadla sadne človek v desaťkilometrovej výške s bohorovným vyjadrením, „veď som to už videl v toľkých filmoch, že to viem sám!“…alebo ak sa niekto dostane do vlády, do parlamentu….a už sa niektorí zhrození ozývajú:

„Zvonka pôsobíme ako národ, ktorého jedinou politickou zábavou je bojovať so sebou samým. Priam sa vyžívame v označovaní nepriateľov, delení ľudí na takých a onakých, trestáme samých seba. Hádajú sa priatelia, príbuzní a celé rodiny. Ničíme si štát pred očami a nikto nie je schopný tento sebadeštrukčný kolotoč zastaviť.“

Pellegrini v HN komentáre 25.8.2021 link https://komentare.hnonline.sk/komentare/7717184-radikalizmus-nie-je-cestou-buducnosti

Dodatok:

Vlastne to je tu informačne zverejnený iba náhodný výber z masmédií a verejnej mienky oficiálneho Slovenska. Čo by potom zaznelo z úst a aké rozhorčenie od širokých más mlčiacej verejnosti. Tej verejnosti, ktorá bojuje o zachovanie zdania akej-takej životnej úrovne od mesiaca k mesiacu a vidí, ako sa plytvá peniazmi zo štátnej pokladnice v čase, keď iná časť tej istej vládnej moci vyšetruje, zatvára a nechá súdiť bývalých mocných za spreneveru, korupciu, šafárenie.

Obávam sa, že som sa v nadpise článku pomýlil: Ide tu ešte o detinskosť? Alebo je „v hre“ niečo úplne iné?

Skúsme preložiť povestný Klausov výrok do slovenčiny:

„O peniaze ide vždy až…predovšetkým!“